Toamna vine scumpiri record. Prețurile la mâncare o iau razna

Toamna vine scumpiri record. Prețurile la mâncare o iau razna Piața de legume. Sursa foto: Pixabay

Prețurile sunt tot mai greu de controlat în această toamnă deoarece seceta a distrus majoritatea recoltelor de legume, iar scumpirile se văd deja în piețe. Tot din cauza secetei, crescătorii de animale se confruntă cu lipsa furajelor, iar carnea se va scumpi.

Prețurile o iau razna la legume și carne. Murăturile vor ajunge un lux

Prețurile mari la legume vor determina gospodinele să renunțe la murături deoarece castraveții, ardeii, gogoșarii, conopida devin legume de lux din cauza prețurilor care cresc de la o zi la alata.

Roșiile, de asemenea, se termină deoarece temperaturile foarte mari au distrus recolte întregi, iar legumicultorii se întreabă dacă mai merită să muncească în zadar deoarece nu-și recuperează investițiile. Fermierii sunt disperați deoarece seceta le-a redus producția de legume cu aproximativ 35% și sunt nevoiți să scumpească.

Piaţă, Legume, Legume Și Fructe, RecoltaPrețurile o iau razna la legume și carne. Sursa foto: Pixabay

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza furajelor va determina scumpirea cărnii

O altă problemă pentru fermieri este criza furajelor. Aceștia au anunțat că sunt nevoiți să crească iar prețul cărnii. Carnea de porc se va scumpi cu aproximativ 20%. În prezent se vinde cu aproximativ 40 de lei pe kg.

Analiștii economici au preconizat că prețurile la legume vor atinge cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii. Așa stând lucrurile, s-ar putea ca în iarna aceasta să nu amai avem în cămară murături sau zacuscă.

În piețe roșiile se vând cu minim de 10 lei pe kilogram, deși prețul de plecare de la producător este în jur de 3 lei/ kilogram. Și prețurile la ardei și vinete vor crește simțitor. Ardeii se vând în prezent între 9 și 10 lei pe kg. Vinetele se vând între 6 și 8 pe kg, în funcție de calitate.

Legume, Legume Și Fructe, SănătosPrețurile o iau razna la legume și carne. Sursa foto: Pixabay

Prețurile pot varia în funcție de zona țării

Bugetul unei familii pentru murături poate fi între 400 și 800 de lei. Sunt zone în tară unde legumele se vând un pic mai ieftin. În Oradea, roșiile costă între 6 și 8 lei kg,  iar castraveții ajung între 5 și 6 lei kilogramul.

Toate aceste prețuri ridicate nu mai pot fi controlate deoarece, din păcate, seceta a făcut ravagii în culturi mai ales în sudul țării unde ploile au fos aproape inexistente. De pe urma acestei situații doar românii au de pierdut, care se plâng deja că prețurile sunt prea mari pentru buzunarele lor, spunând că vor renunța în această toamnă să mai pună murături pentru iarna care vine.

Revista presei