Seceta distruge România. Ce face Ministerul Agriculturii

Seceta distruge România. Ce face Ministerul Agriculturii Sursa foto: Arhiva EVZ

Seceta face ravagii în România. Lipsa ploilor a afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național.

Seceta face ravagii în România

Ministerul Agriculturii se teme de ce va urma. Florin Barbu l-a anunțat pe comisarul Wojciechowski încă din data de 15 iulie că multe suprafețe din România sunt afectate de secetă, „pierderea de venituri a producătorilor agricoli punând în pericol viabilitatea economică a fermelor și interesele de securitate ale țării”.„Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensații urgente în baza unei măsuri excepționale, pentru a contribui la soluționarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de Florin Barbu în 7 august.

secetă

Sursa foto: arhiva EVZ

Fermierii au nevoie de bani

Bugetul total estimat de maxim 75.224.000 euro pentru culturile înființate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgență fermierilor. MADR este de părere că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectați, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice și surse de finanțare atât cele din partea Uniunii Europene, cât și ajutoare naționale suplimentare.

Florin Barbu

Florin Barbu, ministrul Agriculturii Sursa foto: captura video

Lipsa precipitațiilor, o mare problemă în România

În primăvara – vara anului 2024, lipsa precipitațiilor și-a spus cuvântul. Regimul termic al aerului a fost mult mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țară, în special în zonele de câmpie.Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înființate. Autoritățile au recunoscut că pierderile sunt foarte mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național. Se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este de 200 - 230 euro/ha”, se mai arată în comunicat.

Aproape 10.000 de fermieri de aici au cerut ca pământul lor să fie declarat calamitat. Suprafaţa afectată de secetă a ajuns la 150.000 de hectare, din totalul de 160.000 plantate cu porumb şi floarea soarelui. Ei au declarat că nu se mai poate face nimic.

Revista presei