România conduce în UE la suprafața cultivată cu floarea-soarelui și porumb

România conduce în UE la suprafața cultivată cu floarea-soarelui și porumb Sursa foto: Facebok

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că România a ocupat prima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește suprafața cultivată cu floarea-soarelui și porumb boabe.

În același timp, în ceea ce privește producția realizată, țara se clasează pe locul doi și, respectiv, pe locul trei în UE.

România, în fruntea clasamentului la producția de floarea-soarelui și porumb boabe

Anul trecut, suprafața cultivată cu floarea-soarelui a totalizat 1,089 milioane hectare, în timp ce suprafața dedicată porumbului boabe a ajuns la 2,37 milioane hectare.

În ceea ce privește producția, floarea-soarelui a înregistrat o cifră de 2,1 milioane de tone. În timp ce producția de porumb boabe a atins 8,52 milioane de tone.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suprafaţa cultivată şi producţia agricolă vegetală au crescut în anul 2023, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, legume şi au scăzut la cartofi.

La nivelul Uniunii Europene, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe. La producţia realizată pe locul doi, respectiv locul trei”, arată datele INS.

În anul 2023, s-a observat o creștere atât în suprafețele cultivate, cât și în randamentele (producția medie la hectar) pentru culturile principale.

În ceea ce privește cerealele pentru boabe, suprafața cultivată a înregistrat o creștere de 1,0%, iar producția a crescut cu 9,1%, în principal datorită randamentelor mai mari la hectar.

Porumbul boabe a ocupat 45,3% din suprafața totală dedicată cerealelor pentru boabe în 2023. Asta în timp ce grâul a reprezentat 42,2%.

Porumb

Porumb. Sursa foto: dreamstime.com

Producția de cereale a înregistrat o creștere semnificativă, în special datorită sporirii cu 11% a producției de grâu, care reprezintă 46,8% din producția totală de cereale.

Producția pe anul 2023 comparativ cu cea pe 2022

În ceea ce privește leguminoasele pentru boabe, producția a înregistrat o creștere de 37,8% față de anul precedent, datorită extinderii suprafeței cultivate și a randamentului sporit la hectar.

În categoria plantelor uleioase, producția a înregistrat o creștere cu 15%, iar suprafața cultivată a crescut cu 9,3%. Producția a înregistrat creșteri notabile la rapiță (+45,3%) și soia boabe (+23%), în timp ce producția de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară scădere (-3,7%).

Dacă ne uităm la culturile de cartofi, suprafața cultivată a înregistrat o scădere de 4,9%, iar producția a înregistrat un declin de 19,4%.

În cazul legumelor, producția a înregistrat o creștere de 1,6%. A fost datorată atât creșterii randamentelor la hectar, cât și extinderii suprafețelor cultivate.

Vii pe rod. În 2023, producția de struguri a înregistrat o creștere de 9,7% față de anul precedent. Creșterea a fost determinată de sporirea randamentului la hectar (+7,6%) și de extinderea suprafeței cultivate cu 1,9%.

Plantații de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod). Producția de fructe din livezi a crescut cu 0,6% în anul în discuție, grație extinderii suprafețelor cultivate.

Țara noastră, pe primul loc la suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui

În ceea ce privește porumbul boabe, România a ocupat prima poziție la nivel european în ceea ce privește suprafața cultivată și a ocupat locul trei în producția realizată, după Franța și Polonia.

Dacă ne referim la floarea-soarelui, România s-a clasat pe primul loc în Europa în ceea ce privește suprafața cultivată. A fost pe locul doi în producția realizată, fiind întrecută doar de Franța.

Fermieri

Agricultura. Sursa foto: Dreamstime.com

În cazul grâului, România s-a clasat pe locul patru atât în ceea ce privește suprafața cultivată, cât și în producția realizată. După Franța, Germania și Polonia.

Referitor la cartofi, România s-a plasat pe locul șase la nivel european în ceea ce privește suprafața cultivată. După Germania, Polonia, Franța, Olanda și Belgia.

De asemenea, a fost pe locul nouă în ceea ce privește producția realizată. După Germania, Franța, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia, conform News.ro.