Ce sens are puzderia de candidați putiniști din Republica Moldova

Ce sens are puzderia de candidați putiniști din Republica Moldova Alegeri în Republica Moldova / Sursa foto: Arhiva EVZ

În cursa pentru președinția Republicii Moldova s-au înscris nu mai puțin de 17 candidați. Cu câteva excepții, toți contracandidații Maiei Sandu sunt ori putiniști - adică pro-ruși și aniteuropeni - pe față, ori pretind a fi pro-europeni, dar au legături și susținere din zona de influență a Kremlinului.

Și atunci, mai ales în contextul în care, în primăvară, s-a discutat serios despre desemnarea unui candidat unic din partea opoziției - socialiști, social-democrați, comuniști, putiniști, filoruși etc. - acum avem, de fapt, în loc de unul, mai mult de zece. Iar care este noua strategie și de ce s-a renunțat la susținerea unui candidat unic este problema care-i frământă și pe alegători, și pe analiști, și pe susținătorii actualei șefe a statului.

Mai mulți candidați sau un „candidat Frankenstein”?

Părerile analiștilor politice par să conveargă către aceleași două elemente de strategie: creșterea notorietății puzderiei de partide putiniste în vederea parlamentarelor și prezența mai multor „guri de foc” contra candidatei Maia Sandu, pentru a acredita ideea că, dacă mai mulți oameni o acuză pe președinta statului de același lucru, măcar o parte dintre acuzații trebuie să fie adevărate.

Este ceea ce jurnalistul moldovean de limbă rusă Ivan Sviatcenko a numit „candidatul Frankenstein”. „Cu toate că pe listele electorale vor apărea mai mulți candidați în realitate, asemeni lui Frankenstein, va fi unul singur”, spunea Sviatcenko în urmă cu câteva zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Candidații opoziției, luați fiecare în parte, au un scor foarte mic, dar aceștia luați cumulat i-ar putea pune probleme Maiei Sandu. Ei vor repeta același lucru pe voci diferite: Maia Sandu este groaznică, țara alunecă în prăpastie, oamenii sunt săraci, goi și desculți, iar președintele vrea război. În felul acesta, alegătorii sunt induși în eroare, pentru că ei gândesc că nu ar putea greși toți ceilalți, și doar actuala președintă să aibă dreptate”, detalia analistul.

Lupta pentru viitorul Parlament

Iar președintele comunității WatchDog din Moldova, Valeriu Pașa, spune că strategia electorală a falangei putiniste stă pe doi piloni: dispersarea electoratului - pentru că și aici e o miză, dacă formațiunile putiniste ce se pretind europene vor rupe destule voturi în viitorul Parlament, PAS nu va mai avea cu cine guverna în coaliție, iar să facă peste 50% pare, deocamdată, puțin probabil - și denunțarea „în cor” a Maiei Sandu.

„Amintește oarecum de situația cu alegerile locale de la Chișinău, unde dispersarea electoratului l-a ajutat foarte mult pe primarul în exercițiu Ceban, pentru că nu s-a putut ivi nici un candidat alternativ cu șanse serioase, care să nu-l reprezinte nici pe el, nici pe partidul de guvernământ. Cred că au fost vreo 15 persoane la alegerile locale de la Chișinău”, explică Pașa.

„Acum, aproximativ același lucru se întâmplă din nou. Motivele, cred, sunt similare - este dorința diferiților actori politici, a partidelor politice de a fi promovați înainte de alegerile parlamentare. La alegerile locale au fost promovate înainte de alegerile prezidențiale, acum dorința de a promova sau măcar de a nu pierde electoratul înainte de alegerile parlamentare.

Pentru că vedem din sondaje că sunt încă destul de mulți oameni nehotărâți, sunt mai multe partide politice care stau în jurul pragului de 5% în ultimul an și jumătate sau doi, poate chiar mai puțin. În consecință, ei doresc să câștige un punct de sprijin. Unii au ambiții de a crea noi forțe politice sau pur și simplu niște ambiții politice personale de a porni și de a-și crea propriul partid politic după alegerile prezidențiale, pe care l-ar conduce”, mai spune președintele comunității WatchDog.

Strategia „Nu pot să mintă toți acești candidați!”

„Pe de altă parte, există o dorință a celor care sponsorizează activ această grămadă de candidați, adică oligarhii fugari și Kremlinul, din spatele lor. Pentru a crea cât mai mult haos posibil în timpul campaniei electorale în sine.

Și să încercăm să convingem societatea că acele narațiuni, care sunt în principal amestecate cu diverse falsuri, sunt adevărul. Adică să încerce să convingă cetățenii, din cauza masei acelor candidați care repetă, în esență, același lucru.

Când îi ai pe toți, de la Vlad Filat și Andrei Năstase până la candidatul lui Ilan Șor, susținând același lucru, se pare că strategii de la Kremlin cred că astfel vor putea convinge mai mulți cetățeni că ceea ce promovează nu sunt fake news, nu sunt povești de groază, nu sunt falsuri, ci adevărul. Potrivit acestor strategi, cetățenii ar trebui să spună: «Ei bine, nu pot să mintă toți!»”

Revista presei