Candidatul Frankenstein. Care e manevra opoziției pro-Putin

Candidatul Frankenstein. Care e manevra opoziției pro-PutinFrankenstein / sursa foto: Wikipedia

Singura șansă a opoziției pro-Putin din Repulica Moldova ar fi candidatul unic, dar nu așa cum s-ar aștepta cineva, ci printr-o manevră complexă prin care toți candidații - socialiști, comuniști, proruși - luptă împotriva actualei șefe a statului, Maia Sandu, crede jurnalistul moldovean de limbă rusă, Ivan Sviatcenko.

Acesta este invitatul permanent într-un podcast realizat de Mikhail Sirkeli, șeful Nokta, în care analizează cele mai importante evenimente politice din Moldova și din lume.

Candidatul unic, singura opțiune a opoziției

O nouă sintagmă le este băgată pe gât alegătorilor din Republica Moldova încă din aplilie 2024: „căutarea unui singur candidat”. Deziderat rămas, aparent, fără un rezultat concret. După încercări de a reuni reprezentanți ai opoziției, Partidul Socialist l-a nominalizat pe Alexander Stoianoglo drept „candidat unic”.

Opoziţia moldovenească nu s-a mai unit niciodată. Au apărut alianțe situaționale, dar pe termen scurt, spune Sviatcenko.

Odată cu eșecul candidaturii lui Vladimir Voronin din 2005, Partidul Popular Creștin Democrat (CDPP), odată aliat dreptei politice, a primit printre altele și fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova pentru Iurie Roșca. Între timp partidul creștin-democrat a fost dizolvat, iar liderul lui, Iurie Roșca a dispărut de pe scena politică, nefiind iertat pentru trădare.

Sistemul politic, coalițiile și candidatul Frankenstein

O altă alianță a fost cea dintre blocul pro-european ACUM și Partidul Socialiștilor, condus de președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon. După cinci luni, coaliția s-a prăbușit, premierul Maia Sandu și-a dat demisia, iar socialiștii au preluat controlul asupra statului, aflându-se într-o alianță informală cu partidul lui Ilan Șor.

Cei care i-au rămas fideli lui Igor Dodon au aprobat Cabinetul de miniștri al lui Ion Chicu și au condus țara timp de un an și jumătate. Dar la alegerile prezidențiale directe, președintele Igor Dodon a pierdut lamentabil în fața Maiei Sandu, cu o diferență de aproximativ 15% din voturi. Dodon și-a încheiat astfel cariera politică, la fel ca Roșca.

Dodon și Plahotniuc

La fel a fost istoria blocului ACUM, care a unit Platforma DA a lui Andrei Năstase și partidul PAS al Maiei Sandu. Blocul s-a divizat, iar fiecare dintre membrii săi a mers pe drumul său. Iar Andrei Năstase și-a încheiat cariera politică.

Aparent sistemul politic moldovenesc nu este pregătit pentru coaliții stabile, concluzionează Ivan Sviatcenko.

Strategia falangei putiniste: atac în cor la Maia Sandu. „Nu pot greși toți, și doar ea să aibă dreptate”

Revenind în prezent, negocierile Nataliei Morari privitoare la un „candidat unic” au eșuat, iar Igor Dodon a jucat în mod convingător rolul celui ofensat: „Cum de m-ai înșelat, doar ca să nu candidez la președinte”. De fapt, s-a ajuns la un acord, crede jurnalistul.

Cu toate că pe listele electorale vor apărea mai mulți candidați împotriva președintei în exercițiu, Maia Sandu, în realitate, asemeni lui Frankenstein, va fi un singur candidat.

Candidații opoziției, luați fiecare în parte, au un scor foarte mic, dar aceștia luați cumulat i-ar putea pune probleme Maiei Sandu. Ei vor repeta același lucru pe voci diferite: Maia Sandu este groaznică, țara alunecă în prăpastie, oamenii sunt săraci, goi și desculți, iar președintele vrea război. În felul acesta, alegătorii sunt induși în eroare, pentru că ei gândesc că nu ar putea greși toți ceilalți, și doar actuala președintă să aibă dreptate.

Veaceslav Platon si Natalia Morari

Veaceslav Platon si Natalia Morari. Sursa foto: Julieta Savițchi

Candidatul Frankenstein

„Toată lumea îl naște în același timp. Conform strategiei lui Igor Dodon, toată opoziția este obligată să dea naștere unui Frankenstein colectiv”, mai spune Sviatcenko.

„Vasili Tarlev îi va oferi lui Frankenstein o sprânceană din rășină. „Candidatul Tarlev” este responsabil pentru partea moderată a electoratului. Igor Dodon va oferi „buza de lună” cunoscută - un emoticon trist, pentru că „este îngrijorat și indignat”, nu este timp de râs.

Pe buletinul de vot, dacă ar fi nominalizat și Igor Dodon, ar fi prezentat drept „un fost președinte ortodox cu valori familiale”.

„Candidatul Natalia Morari este, de fapt, Viaceslav Platon, mai spune Ivan Sviatcenko.

„Tudor Ulianovski va introduce intestine diplomatice în monstru: acesta va digera tot, pentru că este omnivor. Ulianovski este Plahotniuc.

„Ion Chicu este responsabil de formarea calosului ischiatic. Pe cine reprezintă el, de la Șor până la Kremlin, nu are importanță.. Corzile vocale: Filat.

Irina Vlah îi va oferi lui Frankenstein numeroasele bluze și va susține un curs de minciuni profesioniste. Întreaga gamă a spectrului politic - de la unioniști zeloși până la cei mai de extremă stângă - va striga la unison alegătorului din buletinul de vot: alegeți-mă pe mine sau pe oricine altcineva, avem aici de tot felul, în sortiment. «Dar nu ea, te rog, nu ea»”, au mai comentat Mikhail Sirkeli și Ivan Sviatcenko.

Despre actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, cei doi spun că ar trebui să se concentreze pe segmentul alegătorilor indeciși, a celor ce nu merg deloc la vot, pe electoratul al PAS, pe tineret și pe din diaspora. Dar, orice ar fi, nu ar treui să se retragă, pentru că ar lăsa Moscova să câștige.