Un laborator care face carne în laborator, ajutor de la stat. Au apărut chifteluțele artificiale

Un laborator care face carne în laborator, ajutor de la stat. Au apărut chifteluțele artificiale Aleph Farms, companie israeliană, produce carne sintetică prin imprimantă 3D. Sursa Foto- Dreamstime

Prima companie din Polonia care produce carne în laborator a primit un grant de 9 milioane de zloți (2 milioane de euro) de la o agenție de stat pentru a-și susține și extinde activitatea. LabFarm a prezentat anul acesta un prototip al chifteluței sale din carne de pui. Compania susține că produce „carne curată, autentică”, care este „mai sigură decât sursele tradiționale” deoarece nu conține antibiotice și contaminanți.

„Singura diferență este că este crescută în afara corpului unui animal, care nu trebuie să-și sacrifice viața, ci doar ne oferă câteva dintre celulele sale”, adaugă ei.

Susținătorii cărnii cultivate văd în aceasta o soluție pentru evitarea impactului asupra mediului și a problemelor etice cauzate de creșterea animalelor. Însă criticii și-au exprimat îngrijorarea față de alimentele artificiale și amenințarea pe care o reprezintă pentru producătorii tradiționali.

Inițiativa a fost intens criticată

LabFarm, înființată în 2021, este singura companie din Polonia care produce carne făcută în laborator. Fondatorii și principalul investitor au investit peste 10 milioane de zloți din fondurile proprii în afacere. Principalul investitor este proprietarul unei afaceri tradiționale de creștere a păsărilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, Centrul Național pentru Cercetare și Dezvoltare (NCBiR) a acordat firmei un grant de 9 milioane de zloți. Grantul a început luna aceasta.

„Obținerea grantului înseamnă că LabFarm poate implementa un plan de cercetare care constă în creșterea capacității de producție, optimizarea bioproceselor, dezvoltarea rețetelor de nutrienți, structurarea produsului alimentar și creșterea numărului de angajați”, a scris compania.

Inițial, LabFarm intenționa să înceapă producția industrială anul acesta, dar a trebuit să amâne planurile cu doi-trei ani. „Este ca pregătirea unei expediții pe Lună”, a declarat Wiesław Macherzyński, directorul operațional și co-fondator, pentru Forbes.

Anul acesta, compania a prezentat un prototip al chifteluței de pui la ProVeg New Food Forum, un eveniment polonez dedicat surselor alternative de proteine.

„Până acum trei luni, produsul era doar în eprubetă”,  a declarat Macherzyński pentru Forbes.  „Anterior, îl analizăm la microscop, acum a fost timpul să-l punem în tigaie”, a mai spus el.

100 de grame de carne făcută în laborator costă 16 dolari

Costul de producție pentru 100 de grame de carne de pui cultivată a ajuns la 70.000 de zloți (16.212 euro).

Compania își creează produsul în bioreactoare. Acestea sunt  rezervoare de sticlă și oțel inoxidabil care simulează condițiile din corpul animalelor . Ele au o capacitate totală de 11 litri. Aceasta poate fi comparată cu volumul corpului unei oi, a declarat Stanisław Łoboziak, directorul tehnologic și co-fondator al companiei.

Prin comparație, cele mai mari bioreactoare ale companiilor americane de carne cultivată au o capacitate de 250.000 de litri și pot produce două tone de carne cultivată pe an.

La începutul lunii iulie, LabFarm s-a alăturat organizației Cellular Agriculture Europe. Aceasta este o coaliție internațională de companii angajate în construirea unui lanț de producție alimentară mai durabil. Membrii săi vor co-crea standardele de producție ale industriei, vor educa publicul și vor construi încrederea în noua categorie de alimente.

LabFarm a fost invitată să contribuie la documentul „Conceptul Dezvoltării Naționale 2050” al guvernului polonez.

Totuși, în unele țări există o opoziție față de carnea crescută în laborator. Anul trecut, parlamentul Italiei a votat pentru interzicerea producției, vânzării sau importului acestor produse, argumentând că protejează țara de "riscurile sociale și economice ale alimentelor sintetice”.

În ultimii ani, Polonia a înregistrat o creștere a vânzărilor de alternative de carne pe bază de plante (o categorie diferită de carne cultivată). Capitala, Varșovia, este adesea clasată printre cele mai prietenoase orașe cu veganii din lume, potrivit notesfrompoland.

Revista presei