Guvernul vine cu reguli dure pentru reducerea risipei alimentare. Obligațiile magazinelor

Guvernul vine cu reguli dure pentru reducerea risipei alimentare. Obligațiile magazinelor Risipa alimentară. Sursa foto: Pixabay

Guvernul vine cu noi măsuri privind diminuarea risipei alimentare. Potrivit noii legi, magazinele alimentare sunt obligate să vândă la un preţ redus produsele aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate.

Guvernul vine cu reguli dure pentru reducerea risipei alimentare

Guvernul a stabilit noi reguli mult mai drastice pentru a preveni rispa alimentară. Noul act normativ urmărește eficientizarea măsurilor de aplicare a prevedrilor Legii nr. 217/2016, republicată prin introducerea obligativității pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire și diminuare a rispei alimentare.

Noile atribuții pentru autoritățile abilitate sunt:

  • sporirea gradului de conștientizare a operatorilor economici asupra necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare,
  • creșterea cantității de alimente ce fac obiectul transferului cu titlu gratuit,
  • elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare.

În acest sens va fi creată Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare până la data de 30 iunie 2025. Aici va fi inclusă obligativitatea operatorilor economici de a lua măsuri concrete pentru reducerea risipei de alimente la nivel național. Din 2026, operatorii economici vor fi obligați să raporteze în fiecare an planurile și rapoartele de diminuare a risipei alimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alimente, Deşeuri, Reciclare, GunoiGuvernul vine cu reguli dure pentru reducerea risipei alimentare. Sursa foto: Pixabay

Ce mai prevede noul proiect

Noul proiect mai prevede că „restaurantele trebuie să le faciliteze consumatorilor să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, și vor informa despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu”.

Mai mult, dacă alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcţionate către adăposturile de animale, iar în final ele pot deveni compost sau biogaz.

Prezentul proiect de hotărâre, modifică și înlocuiește Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 08 februarie 2019.

Guvernul vrea să reducă risipa de alimente

Un raport al Comisiei Europene arată că aproximativ 59 de milioane de tone de alimente, adică 131 kg/locuitor, sunt aruncate în țările din Uniunea Europeană în fiecare an, cu o valoare de piață estimată la 132 de miliarde de euro.

Potrivit statisticilor, și în România se  risipește anual în jur de 2,5 milioane de tone de alimente. Mai exact, fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Mai multe date despre noul act normativ puteți citi pe site-ul romaniatv.net.