Jocurile Olimpice. Povestea sportivului care a fost declarat cel mai rapid om în viață

Jocurile Olimpice. Povestea sportivului care a fost declarat cel mai rapid om în viață Jocurile Olimpice. Sursă foto: Wikipedia

Olimpiada din 2008 a marcat un eveniment memorabil care a stabilit noi standarde pentru organizarea și desfășurarea competițiilor olimpice.

Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 au reprezentat un festival atletic desfășurat în perioada 8-24 august. 2008.

Jocurile Olimpice din 2008

Olimpiada de la Beijing a marcat cea de-a 26-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne. Atunci aproximativ 200 de comitete olimpice au trimis aproape 11 000 de sportivi pentru a concura în 28 de sporturi.

Jocurile au fost programate să înceapă la ora 20:08 în a opta zi din a opta lună a anului 2008. Beijing a devenit capitala celei mai populate țări din lume. Cu toate acestea, opt este considerat un număr norocos în tradiția chineză.

Ne puteți urmări și pe Google News
Emblemă Jocurile Olimpice din 2008. Sursă foto- wikipedia

Emblemă Jocurile Olimpice din 2008. Sursă foto- wikipedia

Din momentul în care Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a ales Beijingul drept oraș gazdă, la 13 iulie 2001, China a investit sume uriașe de bani în renovarea urbană. Aceasta s-a ocupat de extinderea infrastructurii și construirea de facilități olimpice în Beijing. Precum și în celelalte șase locații olimpice (Qingdao, Hong Kong, Tianjin, Shanghai, Shenyang și Qinhuangdao).

În lunile premergătoare datei de 8 august, un cutremur devastator în provincia Sichuan a atras atenția internațională asupra problemelor de poluare ale Chinei. Astfel, protestele legate de situația drepturilor omului în Tibet și criticile privind controlul informației de către guvernul chinez au devenit parte din povestea Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, China era hotărâtă să arate lumii, prin prisma Jocurilor Olimpice, că a intrat în rândul celor mai moderne și influente țări din lume.

Organizarea de la Beijing

Jocurile au avut loc cu puține probleme și au fost considerate un mare succes de către CIO. Comitetul de organizare de la Beijing a primit note mari pentru facilitățile construite pentru acest eveniment. În special pentru stadionul național (cunoscut sub numele familiar de Cuibul păsărilor).

Acesta a fost proiectat de arhitecții elvețieni Jacques Herzog și Pierre de Meuron. Beijingul a mai fost felicitat și pentru Centrul național de acvatică (cunoscut sub numele de Cubul de apă).  Acesta a fost proiectat de China State Construction Engineering Corporation Ltd.

Flacăra olimpică de la Jocurile Olimpice din 2008. Sursă foto- wikipedia

Flacăra olimpică de la Jocurile Olimpice din 2008. Sursă foto- wikipedia

În contrast cu aceste noi proiecte extrem de moderne, cursa de ciclism pe șosea a început lângă Piața Tiananmen și Orașul Interzis. Aceasta a urmat un traseu de-a lungul Marelui Zid.

Recordul din 2004 (stabilit de Jocurile de la Atena) privind comitetele olimpice naționale (CNO) participante a fost depășit în 2008. Atunci au participat 204 CNO reprezentate la Jocuri.

Aproape 11 000 de sportivi au concurat în 302 probe din 28 de sporturi. Patru țări au câștigat pentru prima dată medalii.  Afganistan, Mauritius, Tadjikistan și Togo au fost aceste state. În ceea ce privește atleții din Mongolia, Panama și India, aceștia au câștigat primele medalii de aur individuale ale țărilor lor. Noile sporturi adăugate la Jocurile Olimpice de vară au inclus un maraton de înot de 10 km și curse de motocross pe bicicletă (BMX).

Performanțele sportive istorice

Jocurile de la Beijing au fost dominate de două performanțe sportive istorice. Înotătorul american Michael Phelps a doborât recordul lui Mark Spitz. Astfel, a câștigat cele mai multe medalii de aur  la o singură Olimpiadă. Phelps a obținut aurul în fiecare dintre cele opt probe la care a participat. Cele opt medalii de aur ale lui Phelps au dus totalul carierei sale la 14. Astfel, a înregistrat un alt record olimpic.

În timp ce realizările lui Phelps ar fi fost probabil cea mai mare poveste în aproape orice altă olimpiadă. Sprinterul Usain Bolt din Jamaica și-a câștigat partea sa din lumina reflectoarelor. Acesta a revendicat titlul de „cel mai rapid om în viață" într-o manieră dramatică. El nu numai că a câștigat aurul la sprinturile de 100 și 200 de metri. Acesta a obținut o a treia medalie de aur ca membru al echipei de ștafetă 4 × 100 de metri a Jamaicăi. Cu toate că medalia a fost retrasă ulterior echipei după dezvăluirea în 2017 a unui test de dopaj.

Gimnaste la Jocurile Olimpice din 2008. Sursă foto- wikipedia

Gimnaste la Jocurile Olimpice din 2008. Sursă foto- wikipedia

La fel ca sora ei, Serena, Venus a fost inițiată în tenis pe terenurile publice din Los Angeles de către tatăl ei. Acesta i-a recunoscut din timp talentul și i-a supravegheat dezvoltarea. A devenit profesionistă în 1994. Astfel, în curând a atras atenția pentru serviciile sale puternice și loviturile la sol. În 1997, a devenit prima finalistă feminină nepromovată la US Open din era open. Dar a pierdut în fața Martinei Hingis.

Rivalitatea dintre surorile Williams

În 2000, Williams a câștigat Wimbledon și U.S. Open, iar în 2001 și-a apărat cu succes titlurile.

La Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney, Williams a cucerit medalia de aur în proba de simplu. De altfel, a cucerit medalia de aur împreună cu sora sa în proba de dublu. În 2002, Serena a învins-o pe Venus în finalele French Open, U.S. Open și Wimbledon, dar în 2005 Venus a câștigat titlul la Wimbledon.

Ea s-a luptat cu accidentările și a participat doar la câteva turnee în anul următor. Cu toate acestea a câștigat al patrulea Wimbledon în 2007.

În 2008, Venus a învins-o pe Serena pentru al cincilea titlu din carieră la Wimbledon. Sportiva s-a clasat pe locul la Wimbledon la simplu feminin. În același an, surorile Williams au câștigat a doua lor medalie olimpică de aur la tenis dublu, de data aceasta la Beijing. În anul următor s-au întâlnit din nou în finala turneului de la Wimbledon. Însă de data aceasta Serena s-a impus.

Revista presei