Fascinanta Asie rămâne pe primul loc în preferințele designerilor de interior atunci când au nevoie de inspirație. Un amalgam între linii de decor pe care deja le cunoaștem - bambusul african, lemnul masiv franțuzesc, iluminarea bohemiană, toate se regăsesc câte puțin, dacă le căutăm atent, în stilul chinez apărut mult înaintea celor menționate.
„Made in China” este o etichetă greșit asumată unor lucruri ieftine. Este adevărat că în piața de desfacere există produse slab calitative, însă Asia produce, de sute de ani, cele mai calitative și fine obiecte de decor. Porțelanul chinezesc și mobila sculptată manual și accesorizată cu foiță de aur, tapetul din mătase și covoarele din in sunt unele dintre cele mai dorite accesorii, dar și care, prin complexitatea lor, dau o mare valoare materială și culturală.
Simplitatea definește stilul
În cultura chineză, decorarea casei se face într-un mod cât mai simplu, iar fiecare obiect face parte dintr-o poveste spirituală. Nu doar sculpturile cu dragoni sau picturile cu pești Koi dau viață stilului lor, ci relația obiectelor din locuință cu natura. În livingurile asiatice se vor regăsi broderii cu modele florale, în special cele cu flori de cireș, mătase în culori vii precum roșu și auriu, iar baza fundamentală este negrul. De asemenea, un alt element definitoriu este și prezența multor pereți transparenți – din lemn sculptat în general – și a „pereților mobili”, fixați pe scripeți asemănător ușilor.
Obiecte simbolice
Poporul chinez respectă câteva reguli „magice” atunci când construiește o casă. Acestea se regăsesc și sub ansamblul de principii de geomanție numit Feng Shui („vântul și apa”), un stil de decor tradițional, vechi de peste 5 mii de ani, care afirmă că formele și mediul ambiant pot influența viața. Scopul lui este realizarea armoniei locurilor în care oamenii trăiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător, bazându-se pe teoria celor 5 elemente (pământ, metal, apă, lemn, foc) și pe principiile echilibrului yin și yang.
Cele mai interesante concepte despre decorare:
● Simetria bilaterală în delimitarea casei este respectată cu strictețe, deoarece simbolizează echilibrul vieții. Așadar, în clădirile asiatice se vor regăsi camere de aceeași dimensiune, deși ele au scopuri diferite, indiferent că e vorba de o locuință sau o construcție industrială.
● În contrast cu simetria clădirilor, grădinile chinezești sunt asimetrice, construite după principiul „apă curgă- toare”.
● În general, clădirile sunt proiectate cu fața spre sud pentru a permite iluminarea naturală pe o durată cât mai lungă. De asemenea, între clădiri sau case, în zonele aglomerate, se păstrează obligatoriu un spațiu numit „fântâna cerului”, asemănător unui iluminator, care are ca scop permiterea aerului cald să se ridice.
● În fața ușilor de la intrare se pun pereți falși deoarece chinezii spun că lucrurile rele călătoresc în linii drepte.
● În cultura chineză, apa trebuie să se găsească la intrarea în casă. Astfel, toată lumea are o fântână, un iaz sau un mic râu artificial la intrare – chiar și în cazul clădirilor destinate birourilor.
● Talismanele care aduc norocul și prosperitatea sunt rodiile și liliecii. Simbolul liliacului este unul dintre cele mai des întâlnite în obiectele lor de decor