Cum se fierbe corect orezul. Ăsta este scretul

Cum se fierbe corect orezul. Ăsta este scretul Orez. Sursa foto: Pictavio/ Pixabay

România. Mulți români mănâncă orez, dar puțini știu cum se gătește corect. Cei mai buni bucătari asiatici au explicat cum se fierbe perfect orezul, dar și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi. Ei au spus că nu este vorba de condimente și mirodenii sau de celelalte ingrediente folosite la prepararea lui. Contează foarte mult cum îl preparăm. Dacă nu se gătește orezul cum trebuie, la final poate fi nefiert, cleios și gumos, uscat sau ars.

Cum să faci o mâncare de orez pefectă

Spălarea orezului este foarte importantă pentru că elimină impuritățile care s-ar putea strecura în timpul procesării. Eliminarea amidonului este unul dintre secretele unui orez bine preparat. Dacă nu este spălat și îndepărtat excesul de amidon, orezul va avea o peliculă cu o textură gumoasă. Este indicat să-l speli în apă rece.

Orez

Orez. Sursa foto: YouTube

Bucătarii din Asia recomandă respectarea raportului apă/orez. Fiert în prea multă apă, orezul va fi macerat și imposibil de gătit. Dacă ai pus prea puțină apă, vei obține un orez fiert insuficient, care va fi foarte tare și greu de mâncat.

Cea mai simplă metodă

Chefii au mai declarat că gătitul orezului la foc mare nu va accelera procesul. Cea mai bună și simplă metodă de gătire este să aduci apa la punctul de fierbere, apoi să reduci focul la minim înainte de a adăuga orezul.

Ne puteți urmări și pe Google News
Orez

Orez. Sursa foto Pixabay

Nu este recomandat să amesteci în orez pe parcusul fierberii. Dacă faci acest lucru boabele se pot rupe. Trebuie doar să guști câteva boabe sau să folosești o furculiță pentru a-l împinge ușor de pe marginea vasului și a vedea dacă a mai rămas apă la fund. Este bine să amesteci doar dacă vrei să faci risotto.

Lasă orezul să se odihnească

Lasă orezul să se odihnească câteva minute dupa gătire, acoperit. Nu are timp să se absoarbă apa cum trebuie dacă îl mănânci imediat după ce îl prepari. Bucătarii au mai declarat că orezul trebuie mâncat în cel mult două zile. Dacă îl reîncălzești, acesta își va pierde gustul.

Revista presei