Limba română, la putere în Republica Moldova. Număr record de persoane care vor să o studieze

Limba română, la putere în Republica Moldova. Număr record de persoane care vor să o studieze August 1991/ Moldovenii cer statut oficial pentru limba română//Sursa foto: Moldova 1

Republica Moldova. Peste 12 700 de persoane studiază limba română în 2024. Programul a fost lansat de Ministerul Educației și Cercetării și îi ajută pe adulți să învețe româna de la zero.

Număr record de alolingvi dornici să învețe româna

Conform unor date prezentate de Ministerul Educației, în orașul Chișinău, aproape 7 mii de persoane sunt înscrise la cursurile de studiere a limbii române. În regiunea găgăuză, peste 1500 de persoane și-a exprimat dorința de a-și perfecționa abilitățile lingvistice. Și la Tiraspol se conștientizează importanța cunoașterii limbii române, cursurile fiind urmate de 622 persoane.

Informațiile oferite de minister mai arată că, din numărul total de solicitanți, peste 9 mii au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2). Cursurile de limba română sunt gratuite, iar durata lor este, în medie, de 120 de ore. Pentru Programul Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat pentru anul curent suma de 10 milioane de lei.

Limba română, la ea acasă din 2023

Legea care stabilește că limba oficială a Republicii Moldova este româna a intrat în vigoare în 2023. Documentul a fost promulgat în data de 23 martie de președinta Maia Sandu. Ulterior, Legea nr. 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News
Maia Sandu

Maia Sandu/ Sursa foto: președinte.md

„Am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a declarat Sandu.

Legea prevede că atât în Legea Supremă, cât și în textul legilor, cuvintele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” sunt substituite cu glotonimul „limba română”.

Revista presei
Parisul la răscruce