Cinci secrete ale aplicației Waze. Îți pot face viața la volan mai ușoară
- Iulia Moise
- 6 august 2024, 10:27
Aplicația Waze, folosită azi pe întreaga planetă, a schimbat radical maniera în care circulă șoferii, dovedindu-se extrem de utilă. Nu sunt mulți cei care știu că înainte de a fi lansată pe piața americană în 2009, era deja folosită din 2006 în cel mai mare oraș din Israel, Tel Aviv. Waze are cinci secrete pe care orice șofer trebuie să le știe și care sunt valabile atât pentru Iphone cât și pentru Android.
La început, Waze s-a numit Free Map
Este puțin cunoscut faptul că începuturile acestei aplicații se petreceau în Tel Aviv, Israel în 2006.
Pe atunci, ceea ce azi numim Waze atunci se numea „FreeMap”.
„În 2006, eram pe un forum Pocket PC, care era o chestie pe atunci. Acolo, l-am cunoscut pe Ehud Shabtai, dezvoltatorul FreeMap.
Pur și simplu instalai aplicația, mergeai cu mașina pe o hartă goală, iar ea îți desena drumuri pe telefon”, își amintește Ron Vaisman, manager de calitate la Waze.
„Nu existau rețele 3G sau 4G la acea vreme, așa că editările tuturor hărților se făceau offline.
Te duceai acasă și încărcai fișierele în sistem. Apoi intrai în Editorul de hărți și conectai toate drumurile pe care le-ai desenat pe hartă.”, completează managerul Waze.
Waze, 140 de milioane de utilizatori zilnic
Pe atunci, în 2006, comunitatea FreeMap era mică, iar pentru Vaisman a fost fascinant să o vadă crescând odată cu numărul de drumuri de pe hartă.
În ianuarie 2009 a fost lansată și în Statele Unite. Atunci a fost redenumită „Waze”, iar numărul utilizatorilor a crescut considerabil.
În prezent, aplicația a ajuns la 140 de milioane de utilizatori zilnic.
Secretele încă nedescoperite
Prin utilizarea zilnică, apar foarte des update-uri în aplicație. Totuși, cei care o coordonează spun că există câteva secrete pe care orice șofer trebuie să le știe.
- Waze ghidează după tipul de vehicul folosit
Waze nu este conceput doar pentru mașini de aceea nu oferă aceeași experiență de navigare, dacă este folosită de un motociclist sau un biciclist. În funcție de vehicul, aplicația economisește mult timp pe traseu.
Dacă sunteți pe două roți, de exemplu, Waze vă oferă un timp de călătorie diferit de cel al unei mașini. El știe că te poți strecura mai ușor în trafic, așa că timpul este calculat în funcție de asta.
Timpul este altfel calculat și în cazul unui taxi pe Uber. Aplicația calculează itinerariul ținând cont de voturile rezervate pentru acest tip de vehicul.
- Waze avertizează șoferul dacă depășește viteza legală
Șoferii trebuie să știe că Waze îi poate salva de la o amendă. Aplicația avertizează dacă viteza legală este depășită.
Pentru a face acest lucru, mergeți la „Parametri”, „Vitezometru” și faceți clic pe „Afișare pe hartă”.
Din acest punct, harta arată limitele de viteză în funcție de traseul urmat.
Un clic pe „Avertizare în caz de depășire a vitezei” permite aplicației să avertizeze atunci când viteza legală a fost depășită.
- O harta de navigare mai clară
Pentru că aplicația arată o mulțime de informații simultan pe ecran, acesta ar putea să devină supraîncărcat, iar utilizarea mai complicată. Toate aceste detalii pot fi reduse.
Trebuie doar să mergeți la „Parametrii”, „Afișaj Card”, „Semnalizare” și să eliminați sau să adăugați ceea ce doriți.
Această opțiune se aplică și pentru a-i vedea sau a nu-i vedea pe ceilalți utilizatori de Waze. Dacă bifați „Ascunde”, ceilalți utilizatori nu mai apar pe ecran.
Waze, coordonată cu propria voce
- Schimbați vocea asistentului
Și în privințșa vocii există optiuni. Dacă doriți schimbarea acestaia se accesează „Setări”, apoi alegeți „voce și sunete” și aici apare o listă de voci.
Tot ce trebuie să faceți este să o alegeți pe cea care vi se potrivește cel mai bine.
O altă posibilitate este că vă puteți înregistra propria voce.
Pentru acest lucru mergeți la „Parametri” și apoi „voce și sunet” și faceți clic pe „Salvați o voce”.
Waze vă cere apoi să vă înregistrați vocea pentru toate reclamele sonore, una câte una.
- Waze poate fi controlată prin voce
În timpul condusului sunt momente în care aplicația nu poate fi atinsă.
Creatorii Waze s-au gândit și la acest lucru și au încorporat un dispozitiv de control vocal super ușor de utilizat.
Trebuie doar să apăsați microfonul din dreapta barei de căutare pentru a activa funcția. Apoi vorbiți cu voce tare indicându-vă destinația și apăsați „pornește” pentru a vă începe drumul.