Cea mai mare specie de șopârle din lume. Descoperirea cutremurătoare a cercetătorilor despre aceste viețuitoare

Cea mai mare specie de șopârle din lume. Descoperirea cutremurătoare a cercetătorilor despre aceste viețuitoare Dragonii de Komodo. Sursă foto: Natural Habitat Adventures

Dragonii de Komodo, cea mai mare specie de șopârle din lume, au dinți cu vârfuri de fier. Aceștia îi ajută să își sfâșie prada, potrivit unor noi cercetări. Metalul este concentrat în tăișul și vârfurile dinților lor curbați și zimțați, colorându-i în portocaliu, au scris oamenii de știință. Aceste concluzii au apărut într-un articol publicat în revista Nature Ecology & Evolution.

Dragonii de Komodo sunt originari din Indonezia și cântăresc în medie aproximativ 80 de kilograme. Ei mănâncă aproape orice fel de carne și sunt cunoscuți ca prădători mortali, fiind o specie de talie mare.

Cea mai mare specie de șopârle din lume

O echipă de cercetători condusă de Aaron LeBlanc, lector în domeniul biosciințelor dentare la King's College din Londra, a analizat dinții dragonului de Komodo. Aceștia au folosit imagistica avansată și analiza chimică, potrivit unei declarații a universității. Ei au descoperit că fierul este concentrat într-un strat subțire. Acesta acționează ca o barieră protectoare care le menține ascuțite, a declarat LeBlanc.

„Dacă nu ar avea acest strat de fier, sunt sigur că smalțul de pe marginile tăioase s-ar uza foarte repede și dintele s-ar toci la această specie. Asta nu este foarte bine pentru un animal care se bazează pe acești dinți ascuțiți ca o lamă de ras pentru a tăia carnea”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

LeBlanc a declarat că a fost surprins să găsească fier. Metalul este în mod normal asociat cu dinții mai complecși ai mamiferelor, cum ar fi castorii și șobolanii, mai degrabă decât reptilele. Aceste specii tind să aibă dinți mai simpli. „Am văzut-o de mai multe ori înainte să o cred cu adevărat. De primele ori când am văzut-o, am crezut că era o pată de la hrănire. Se pare că cineva a luat o cariocă portocalie sau o pensulă fină și a vopsit vârful tăișurilor în portocaliu”, a adăugat el.

Animale pe cale de dispariție

LeBlanc a analizat dinți din colecții muzeale, precum și de la un dragon Komodo numit Ganus. Acesta a trăit la Grădina Zoologică din Londra până când a fost eutanasiat anul trecut. Având o mostră mai proaspătă de la un animal păstrat la grădina zoologică a fost interesant. Întregul maxilar, inclusiv țesutul gingival, era încă intact, a explicat LeBlanc. Analizele au arătat că fierul era deja prezent atunci când dinții au erupt din țesutul gingival. În ciuda faptului că Ganus avea o dietă foarte diferită de cea a dragonilor de Komodo sălbatici, a adăugat el.

Descoperirile ne-ar putea ajuta să înțelegem modul în care dinozaurii carnivori, care aveau dinți curbați și zimțați asemănători dragonilor de Komodo, și-ar fi ucis și mâncat prada, a spus LeBlanc. Cu toate acestea, în acest stadiu nu a fost posibil să se determine dacă dinții dinozaurilor aveau niveluri ridicate de fier. Metalul este foarte comun și se infiltrează în fosile de-a lungul timpului, a adăugat el. „Următoarea sarcină este să analizăm dinții fosilizați de șopârlă monitor și să căutăm markeri alternativi care ne pot ajuta să înțelegem compoziția dinților fosilizați”, a spus el.

Benjamin Tapley este expert în reptile și amfibieni la Zoological Society of London și coautor al studiului. Acesta a declarat în comunicat că dragonii de Komodo sunt „animale incontestabil impresionante”.

„Dragonii de Komodo sunt din păcate pe cale de dispariție. Astfel încât, pe lângă consolidarea înțelegerii noastre cu privire la modul în care dinozaurii iconici ar fi putut trăi, această descoperire ne ajută, de asemenea, să construim o înțelegere mai profundă a acestor reptile uimitoare în timp ce ne străduim să le protejăm”, a spus el, conform CNN .

Revista presei