Fel de mâncare tradițional, dar fatal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni

Fel de mâncare tradițional, dar fatal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni Sursa foto: Wikipedia/Mâncare mortală

Koi Pla este un fel de mâncare tradițional popular consumat în Thailanda și Laos. Despre acesta se spune că este responsabil pentru moartea a aproximativ 20.000 de persoane în fiecare an.

Considerat o salată de către populația lao din Laos și din regiunea Isaan din Thailanda, Koi Pla constă în pește crud tocat, suc de lămâie, ierburi și condimente. După cum probabil ați ghicit, peștele este ingredientul problematic în acest fel de mâncare. Mai bine zis, este vorba de paraziții care trăiesc în pește.

Felul de mâncare ce ucide 20.000 de oameni anual

Koi Pla se prepară cel mai frecvent cu pește crud de apă dulce din bazinul Mekong. Locul este adesea infestat cu viermi plați paraziți, cunoscuți sub denumirea de trematode vii. Se știe de mult timp că acești paraziți cauzează unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer cunoscute de om, colangiocarcinomul sau cancerul căilor biliare, care provoacă moartea a aproximativ 20.000 de persoane numai în Thailanda.

„Este o povară foarte mare pentru sănătate pe aici. Dar nimeni nu știe despre acest lucru pentru că ei mor în liniște, ca frunzele care cad dintr-un copac””, a declarat Narong Khuntikeo, chirurg hepatic la Universitatea Khon Kaen din Thailanda, pentru Agenția France-Presse în 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părinții lui Khuntikeo au murit de cancer după o viață întreagă în care au mâncat Koi Pla, a petrecut mulți ani călătorind în nord-estul rural al Thailandei. El a avertizat oamenii cu privire la pericolele consumului acestui fel de mâncare ieftin, dar periculos. Din nefericire, mâncarea tradițională de pește este atât de populară în regiunea Isaan din Thailanda, încât este incredibil de greu să-i convingi pe oameni să nu o mai mănânce.

Bătrânii sunt conștienți de pericol

Unii oameni vor spune doar lucruri de genul „Ei bine, există multe feluri de a muri”. Alții susțin că gătitul peștelui înainte de a-l adăuga în mâncare strică complet gustul. Generațiile mai în vârstă, care au crescut cu Koi Pla, sunt mult mai reticente în a renunța la el. Totuși, medici precum Narong Khuntikeo speră că cel puțin generația tânără va realiza pericolul la care se expun consumându-l.

Se spune că o singură gură de Koi Pla este suficientă, din punct de vedere tehnic, pentru a provoca cancer la căile biliare. Cunoscută drept „ucigașul tăcut”, boala are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire fără intervenție chirurgicală. Isaan este cea mai mare provincie din Thailanda. De asemenea, aici este și cel mai mare număr de cazuri raportate de cancer al căilor biliare din lume.

Doctorul Khuntikeo a efectuat teste amănunțite în rândul sătenilor din provincia Isaan din Thailanda. Acesta a constatat că până la 80 % dintre cetățeni ingeraseră trematode vii. Se pare că nu toți sufereau de cancer al canalului biliar, riscul de a dezvolta această afecțiune mortală mai târziu este ridicat, conform odditycentral.com.

Revista presei