Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, nevinovat. Judecata a durat 11 ani

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, nevinovat. Judecata a durat 11 ani

Fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi a fost declarat nevinovat în dosarul în care era acuzat că și-a depășit atribuțiile legale.

Andrei Usatîi, acuzat pentru afaceri cu terenul unui spital

Urmărirea penală contra lui Andrei Usatîi a început în ianuarie 2013. Fostul ministru al Sănătății a fost acuzat că, alături de Ion Ciochină, fost director adjunct al Spitalului Clinic Republican, de Sergiu Popa, de notărița Tereza Anton și de Vadim Oprescu, care deținea funcția de registrator al Oficiului Cadastral Chişinău, a produs un prejudiciu important prin „depășirea atribuțiilor de serviciu în cazul instituirii ilegale a ipotecii asupra spațiilor din cadrul Spitalului Clinic Republican”.

Avocatul fostului ministru Adrei Usatîi, Vasile Nicoară, a declarat că nu exclude încercarea de tergiversare a dosarului. Menționăm că soluționarea acestui dosar penal a durat mai bine de 11 ani, dintre care nouă ani a stat doar pe masa judecătorilor.

„Ședințele preliminare demult au fost finalizate, cercetarea judecătorească în această cauză a avut loc și acum așteptăm o ședință lucrativă și poate vom finaliza cauza. La etapa de completări, procurorul a solicitat un termen suplimentar pentru a prezenta probe suplimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu nu pot spune de ce sau dacă ar avea cineva vreun interes să tergiverseze acest dosar, pentru că niciodată cauza penală nu a fost amânată din cauza neprezentării inculpaților sau apărătorilor. Vrem și noi mai repede ca această cauză să fie finalizată”, a declarat avocatul Vasile Nicoară.

Cum justifică Procuratura Anticorupție durata extrem de mare a procesului lui Usatîi

Procuratura Anticorupție (PA) justifică durata extinsă a cercetării judecătorești, prin faptul că „un impediment major în instrumentarea cauzei este poziția oficială a Ministerului Sănătății al Republicii Moldova și IMSP «Spitalul Clinic Republican», care la multiple solicitări ale Procuraturii Anticorupție au refuzat vehement argumentarea poziției procesuale”.

Fostul ministru al Sănătății, a fost învinuit că a semnat abuziv o scrisoare de garanție către o instituție financiară. Prin asta ar fi făcut posibilă închirierea spațiului de la parterul Spitalului Republican unei firme private.

Chiar dacă procuroarea Mariana Bocșanean a cerut să-l recunoască vinovat și să i se aplice o pedeapsă de șase ani de închisoare, în regim semiînchis, plus interdicția de a ocupa funcții publice pentru zece ani, magistrata Daria Sușchevici de la Judecătoria Chișinău, a spus că „învinuirea înaintată inculpaților este una incompletă, neclară și divergentă, adică este dubioasă”.

Nulitate constituțională a acuzației

În Sentința magistratei de la Judecătoria Chișinău, pronunțată în 16 iulie, se stipulează că „instanţa de judecată reține că în prezenta cauză penală, acuzatorul de stat susține o învinuire lovită de nulitate constituțională”, puncând că „instanța reamintește că exigențele statului de drept presupun, inter alia, asigurarea legalității și a certitudinii juridice”.

Andrei Usatîi, este reabilitat în acest dosar, dar mai are un proces pe rol privind licitațiile trucate. Ei sunt bănuiți că ar fi aranjat un șir de licitații publice pentru achiziționarea echipamentelor și consumabilelor medicale.

Centrul Național Anticorupție (CNA) deține date despre 20 de licitații făcute în afara legii, licitații prin care au fost contractați 200 milioane de lei, iar prejudiciul adus statului depășește suma de 2,7 milioane de lei, conform RISE Moldova

 

Revista presei