Alex Mihai Stoenescu, la Hai, România!, despre partidul care l-a lansat în politică pe Nicolae Iorga. Video

Alex Mihai Stoenescu, la Hai, România!, despre partidul care l-a lansat în politică pe Nicolae Iorga. Video

Alex Mihai Stoenescu reușește în podcastul de azi o descriere deosebită a tensiunilor din Moldova anului 1900 și a nemulțumirilor românilor de acolo vizavi de deciziile Justiței. În procesele dintre evrei și români,de multe ori deciziile erau în defavoarea românilor, ceea ce î timp, a creat ideea, prost văzută, că anumite foruri erau vândute afaceriștilor evrei.

Cu alte cuvinte, se crea o sciziune cu repercusiuni economice și sociale.

În acea perioadă, și A.C.Cuza, om cu trei doctorate luate la Paris, este acuzat, în Justiție, de plagiat. Urmează un proces cu multe abuzuri înspre politician. Acesta, nedreptățit, transformă propriul său antisemitism în principalul motor al carierei sale politice și a fundamentelor partidului sau partidelor pe care avea să le fondeze de aici încolo. La el, antisemitismul devine program politic. Iar acesta este ridicat la nivelul de problemă națională.

Între timp, la nivel internațional, antisemitismul se acutiza. Pe 15 ianuarie 1988, ecolul Moldovei capătă pe colontitlu o adăugire: ”ziar antisemit”. Ziarul atacă direct și cât mai des în numerele sale guvernul. Tot în pagiile lui aparepetru prima dată ideea costituirii unui partid antisemit. Se cereau și legi împotriva ”socialismului jidovesc

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât despre A.C. Cuza a acesta a negociat mereu cu partidele aflate la putere un post de ministru de Interne. De altfel și asocierea cu Iorga se bazează într-un fel tot pe acest vis; Nicolae Iorga premier și el ministru al afacerilor Interne. Desigur,Iorga sesizase imposibilitatea acestui vis al lui Cuza. Totuși, Cuza continuă demersurile construirii unui partid naționalist solid.

 

 

 

Revista presei