Salvamontiștii, sfaturi despre cum te protejezi de fulgere. Ce e interzis să faci pe timp de furtună

Salvamontiștii, sfaturi despre cum te protejezi de fulgere. Ce e interzis să faci pe timp de furtună Fulgere. Sursa foto: Pixabay

Salvamontiștii au venit cu câteva recomandări pentru turiștii care pleacă în drumeții pe munte și trebuie să înfrunte o furtună. Iar unul dintre cele mai importante sfaturi este să nu fie ignorată niciodată prognoza meteo.

Salvamontiștii, sfaturi despre cum ne protejăm de fulgere

Salvamontiștii de la „Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont” au transmis câteva sfaturi pentru cei care merg la munte și au de-a face cu o furtună care implică și fulgere.

Salvamontiștii spun că primul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici prognoza meteo, iar dacă sunt anunțate furtuni puternice indicat ar fi să renunți la drumeție. Pentru a afla în timp real, se recomandă verificarea pe aplicațiile care arată starea vremii, una dintre acestea este Weather&Radar pe care o poți verifica de pe telefonul mobil.

Salvamont Romania: Cum recunoști primele semne că vine furtuna:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Unele furtuni se pot forma local, rapid şi nu sunt întotdeauna prevăzute de aplicaţiile radar.
  • Norii cumulonimbus cu înălţimi mari şi margini bine definite sunt generatori de furtuni. Dacă zăreşti astfel de nori îndreptându-se spre tine e cazul să te îndrepţi spre zona de bază, mai sigură.
  • Pune-te la adăpost
  • Atât timp cât eşti în exterior nu există un mediu 100% sigur, de asta trebuie să fii conştient, dar poţi reduce considerabil riscul de a fi „lovit” de fulgere sau o furtună violentă (de obicei acestea vin la pachet).

Salvamontiștii, sfaturi despre cum neprotejăm de fulgere

Ce nu este indicat să faci pe furtună:

Salvamontiştii avertizează, de asemenea, ce nu este indicat să faci pe timp de furtună dacă ești deja pe munte:

  • Nu staţiona pe vârf, în creastă sau zonele plate, expuse; dacă eşti deja surprins de furtună atunci trebuie să ştii că zona mediană a crestelor este mai puţin periculoasă decât extremităţile ei;
  • Nu staţiona lângă apă, lacuri, stâlpi înalţi sau cu marcaje;
  • Nu staţiona sub copaci înalţi sau solitari; dacă te aflii deja în pădure atunci alege să staţionezi între pâlcurile de copaci mai mici şi nu lângă arborii înalţi;
  • Nu căuta refugiu în grote sau surplombe; există riscul de a forma o punte de scurtcircuit peste deschizatură. În timpul furtunii însoţită de ploi şi descărcări electrice, sentimentul de securitate pe care-l dă o mică grota sau o surplombă este înşelător;

Salvamontiştii recomandă turiștilor să caute un loc cât de cât în siguranță cum ar fi o grotă în care trebuie să stea la aproximativ un metru distanță de pereții laterali, la trei metri distanţă deasupra capului şi la aproximativ 20 m faţă de intrare.

  • Nu te lipi niciodată cu tot corpul de pământ; în caz de impact curentul electric îţi va străbate tot corpul cauzând leziuni ale organelor interne.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „poți. fulger sunt minte, intinde niciodată pămänt. Scurt ghid de supraviețuire în caz de fulger Dacă párul incepe furnice, impactul pregătești. Pune-te repede. Fulgerul acest avertisment. pielea incepe Iminent trebule poziție ghemuità mai lovi, totuși, - urechile cu máinile. Astfel minimiza când apropiere. atinge nimic poate deveni conductor electric. atingà multe Singurele lucruri care trebuie sunt vărfurile talpilor. fulgerul poate Întái solul după intra Cu contactul solul este mal mic, atat sansele sträbatut de curentul electric sunt mai Ambele cálcãie lipite. Astfel, cazul care apropiere, traseul curentului este scurtat crescánd sansele electricitatea părásească corpul celelalalt cálcăi, intre corp.”Salvamontiștii, sfaturi despre cum neprotejăm de fulgere

Salvamontiștii, despre ce este interzis să faci

Salvamontiștii mai avertizează că nu este indicat să staționezi pe vîârf de creastă pe timp de furtună. Nu este bine să stai aproape nici de apă, lacuri sau stâlpi înalți, sub copaci înalți.

  • Un al sfat este acela că niciodată pe timp de furtună nu este bine să stai cu tot corpul lipit de pământ deoarece fulgerul poate străbate corpul care se lasă cu leziuni interne, unele grave.
  • În cazul în care nu mai e timp să cobori într-o zonă cât de cât mai sigură și fulgerele sunt deja în jurul tău:
  • Orientează-te rapid și găsește o mică ridicătură sau platformă dominată de un punct înalt vecin și ghemuiește-te la cel puțin 1 m distanta de acel punct (care e indicat să fie de vreo 5-10 ori mai înalt decât poziția ta de ghemuit); evită pietrele umede și zonele cu licheni;

Idei greșite

Salvamontiștii mai spun că este falsă ideea că telefoanele mobile atrag fulgere. Dar dacă nu vă simțiți în siguranță cu ele apropiate de corp le puteți pune la o distanță  cel puțin aroximativ 30 m de corp.

  • Nu te sprijini de peretele mai înalt cu mâna, umărul sau cu capul;
  • Dacă simți că ți se electrizează părul (se ridica la propriu, de pe cap, brațe sau picioare) e un semn al naturii că te aflii într-o zonă încărcată electric și că ești în pericol iminent așa că:
  • Dispersați-vă: dacă sunteți un grup dispersați-vă la cel puțin 15 m distanță unul de celălalt pentru a evita “lovirea în lanț”
  • Adoptă poziția ghemuit: călcâiele lipite, mâinile aprope de corp și acoperă-ți urechile cu palmele, pentru a-ți proteja timpanele;
  • Crează o izolație: așează sub tine orice material nemetalic care ar putea crea o mică izolație fața de sol – izoprenul, sacul de dormit, o folie de cort, sunt doar câteva dintre sfaturile  oferite ce „Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont”.

Revista presei