Ultranaționaliștii români, umbre în istoria noastră incomodă. Evenimentul istoric

Ultranaționaliștii români, umbre în istoria noastră incomodă. Evenimentul istoricSursa foto: EVZ

Evenimentul istoric își propune și astăzi să descâlcească paranteza ultranaționalismului din România anilor 1880. Dan Andronic îl are invitat pe istoricul Alex Mihai Stoenescu. Din nou, file de istorie incomodă. Fenomenul ultranaționalist la români a fost crearea sentimentului de ură față de străini. A fost indusă ideea că ei ne împiedică să dezvoltăm statul național român.

Străinii trebuiau aruncați, trebuiau expulzați. Ultranaționalismul nu s-a manifestat față de germani, care au venit cu primele utilaje agricole să sprijinească agricultura locală, ci față de evrei și greci. În Transilvania ultranaționalismul i-a vizat pe maghiari. Antisemitismul din Transilvania a fost mai puternic decât cel din Moldova, pentru că funcționarii numiți de autoritățile maghiare erau evrei. Ultranaționalismul a debutat în Moldova cu ajutorul presei antisemite.

Au apărut autori și publiciști fără greutate literară sau istorică. Au avut chiar și un congres al ultranaționaliștilor la București în 1886. 185 de membri, strânși în incinta Ateneului Român. Cine erau acești ultranaționaliști care agitau spiritele, ce motive aveau, cum au rămas ca niște umbre în istoria noastră, sunt întrebări la care Alex Mihai Stoenescu răspunde de la 12.00, pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA si pe pagina de Facebook evz.ro