Blocaj în coaliția PSD-PNL. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu se înțeleg pe data alegerilor

Blocaj în coaliția PSD-PNL. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu se înțeleg pe data alegerilorMarcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Coaliția PSD-PNL a intrat în blocaj în condițiile în care partidele nu se pot pune în acord pe data alegerilor. În timp ce politicienii se ceartă românii se întreabă când își vor vota președintele.

La începutul anului, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu anunțau că alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie. Între timp, liberalii s-au răzgândit și nu mai sunt de acord. Calculele electorale dau cu virgulă, iar prezidențiabilul partidului nu pare capabil să strângă suficiente voturi ca să ajungă în turul doi.

Coaliția a intrat în blocaj

Liberalii s-au răzgândit după alegerile comasate din 9 iunie. Chiar dacă și-au clamat victoria, după colegii social-democrați, din coaliția de guvernare,. ei nu sunt siguri că vor putea intra în turul doi la prezidențiale. Drept care cer amânarea alegerilor. Cu atât mai mult cu cât Klaus Iohannis pare că a eșuat în demersul de obținere a unei funcții internaționale.

În ultimele zile au venit, dinspre PNL, informații despre tot felul de propuneri năstrușnice, menite să dea peste cap întregul calendar electoral. După comasarea din 9 iunie, surse politice spun că liberalii ar dori ca și prezidențialele să fie comasate cu parlamentarele. O astfel de inițiativă ar face ca alegerile prezidențiale să fie împinse spre finalul anului, așa cum își doresc.

Social-democrații din coaliția de guvernare nu sunt de acord. Ei cer ca alegerile să aibă loc la termenele stabilite în primăvară, de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Liberalii insistă ca prezidențialele să fie în noiembrie sperând că astfel îl vor împinge pe Nicolae Ciucă în turul doi.

Alegerile prezidențiale

Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

PNL insistă pe mutarea alegerilor pentru Cotroceni

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că faptul că miniștrii liberali trebuie să respecte decizia politică. El spunea că în coaliția de guvernare data alegerilor trebuie fixată și în funcție de opinia liberalilor. Opinie pe care și-au schimbat-o în decurs de doar câteva luni.

Liberalul a dat de înțeles că este dispus să blocheze guvernul și chiar să provoace o criză guvernamentală care va afecta și coaliția de guvernare. Pare o declarație menită să forțeze mâna social-democraților.  Ministrul liberal Cătălin Predoiu a fost însărcinat de Marcel Ciolacu să întocmească actul normativ pentru organizarea alegerilor prezidențiale.

Dacă nu se va conforma cererii premierului, Predoiu poate provoca un blocaj în guvern. Implicit va fi și o ruptură în coaliția de guvernare, provocată de PNL, iar România va intra în criză politică. Or, evitarea unei crize politice și stabilitatea au fost motivele invocate de PNL când au adus PSD la guvernare.

Liberalii forțează și vor să împingă alegerile cât mai mult spre finalul lunii noiembrie. Potrivit unor surse, vor merge vineri cu o nouă propunere. Ei vor cere ca primul tur al alegerilor să fie pe 24 noiembrie și turul doi, pe 8 decembrie.

coaliția de guvernare a stabilit calendarul electoral

Coalția de guvernare Sursa foto Inquam Photo

Coaliția mai face o încercare

Românii asistă la cearta din coaliția de guvernare care nu îi implică. Deși politicienii din ambele tabere invocă interesul public pentru a-și susține punctul de vedere. Dar nici liberalii și nici social-democrații nu sunt convingători și nu au argumente pentru ceea ce doresc. În fapt, toată lumea și-a dat seama că este vorba doar de interesul politic, de grup.

PSD și PNL doar  vor să-și aranjeze lucrurile cât mai favorabil, conform calculelor pe care și le-au făcut. Miza nu este să dea un președinte cât mai bun românilor, ci să dea propriul șef  de stat pentru a se menține la putere. Având președintele, PNL se poate agăța de guvernare și după alegerile parlamentare. De aprtea cealaltă, cu propriul ocupant al biroului de la Cotroceni, PSD va căpăta mai multă putere.

Cu un președinte social-democrat, cu un PSD care va domina viitorul parlament, liberalii nu sunt siguri că va supraviețui coaliția de guvernare. Sau dacă va supraviețui, rolul lor va fi dramatic diminuat. PSD are la dispoziție variante pentru a-și ține partenerii sub control: alianța cu UDMR sau susținerea parlamentarilor AUR.

O temere oarecum similară este și în tabăra lui Marcel Ciolacu. Aceasta dincolo de sloganul propagandistic conform căruia a venit timpul unui președinte de stânga. Cu un șef de stat, la Cotroceni, PNL va putea să-și negocieze mai bine prezența într-un viitor guvern pe care îl va forma coaliția. Social-democrații ar avea opțiuni limitate dacă și-ar dori să scape de actualii parteneri.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News