Despăgubire de zeci de milioane de euro pentru un fermier vrâncean, căruia A7 îi distruge afacerea

Despăgubire de zeci de milioane de euro pentru un fermier vrâncean, căruia A7 îi distruge afacerea Autostrada Moldovei. Sursa: Asociația Pro Infrastructura

Un fermier din comuna Țifești, județul Vrance,a va primi din partea Statului Român o despăgubire record, de 14.566.417 euro (75.454.809 lei), conform unei hotărâri date în primă instanță de Tribunalul Vrancea.

14,5 milioane de euro va primi despăgubire, un fermier

Pentru că afacerea de milioane de euro a unui vâncean va fi ruinată de Autostrada A7, magistrații Tribunalului Vrancea au decis, marți, 18 iunie, ca acesta să fie despăgubit cu o sumă record de peste 14,5 milioane de euro.

Astfel, conform minutei publicate pe portalul instanței de judecată, magistrații vrânceni au anulat în parte decizia de expropiere emisă de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin CNAIR SA, în sensul că firma „SOC VIORELO INTERNAŢIONAL COM SRL” și cei doi proprietari ai săi Vasile Macovei și Ionela Macovei vor primi o despăgubire de 14.566.417 euro (75.454.809 ron).

Inițial, Ministerul Transporturilor se oferise să-i despăgubească pe reclamanți cu suma de doar 40.692 de euro, conform minutei publicate pe portalul instanței de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soluția Tribunalului Vrancea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 zile de la comunicare.

Cea mai mare fermă bio de vaci, din țară

Afacerea celor doi soți este cea mai mare fermă bio de vaci de lapte, din țară, iar despăgubirea acordată a avut în vedere susținerile reclamanților că, în respectiva afacere s-au invest mai mult de 13 milioane de euro. La ora actuală, în fermă există un efectiv de 800 de vaci, care produc zilnic peste 11.000 de litri de lapte.

Ferma de vaci, zootehnie, agricultura

Sursa foto: Gov.ro

Ferma pentru care a fost dispusă despăgubirea record dispune de o serie de facilități moderne, care justifică investițiile pretinse, precum spaţii de depozitare a furajelor, tancuri de răcire și de depozitare a laptelui și sisteme de muls.

Viorel Macovei declara la momentul demarării litigiului cu CNAIR, în urmă cu peste un an și șase luni, că nu este împotriva dezvoltării, dar că sectorul Focșani-Bacău al autostrăzii A7 îi va distruge munca de o viață, în condițiile în care, CNAIR nu i-a făcut o propunere de despăgubire echitabilă.

„Este tardiv acum, iar singura soluție să primesc despăgubiri este să apelez la instanță. Am cea mai mare fermă de vaci bio din țară, trebuie să respect multe condiții stricte, ceea ce nu se mai poate din moment ce autostrada va trece prin fermă. Vă dau un exemplu: în cazul fermei bio, trebuie să asigur minimum 27 mp spațiu de mișcare în aer liber pentru fiecare vacă. Iar la fermă eu am 830 de animale. Să nu mă înțelegeți greșit: și eu doresc dezvoltare, și eu vreau autostrăzi în România, dar această autostradă îmi distruge afacerea de milioane de euro, fără să primesc o despăgubire echitabilă”, declara Viorel Macovei.