Legumele românești, vândute la prețuri piperate. Cât a ajuns să coste o roșie de grădină în plin sezon

Legumele românești, vândute la prețuri piperate. Cât a ajuns să coste o roșie de grădină în plin sezon tarabe cu roșii în Piața Onor Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Tarabele din piețe sunt deja pline de legume românești. Cu toate acestea, puțini români își permit să cumpere kilograme întregi. Prețurile stabilite de comercianți sunt piperate, iar cumpărătorii sunt nevoiți să plătească pentru o cantitate mică.

Legume românești, vândute la prețuri piperate

Comercianții sunt deciși să nu lase din prețurile actuale și spun că vremea extremă le-a afectat producția. Astfel, românii sunt nevoiți să bage mâna adânc în buzunar pentru a cumpăra legume românești.

Varză

Sursa foto: pxhere.com

De exemplu, prețul kilogramului de varză s-a triplat. Producătorii susțin că grindina le-a distrus o parte din recoltă, iar din acest motiv nu pot să scadă prețurile.

Roșiile de grădină, un adevărat lux

Vremea extremă a afectat și producția de roșii. Cumpărate de la producători, roșiile se vând cu mai puțin de un leu. În schimb, prețul de la tarabă este de câteva ori mai mare.

Producătorii din Buzău cer 0,80 de bani pe kilogramul de roșii. Situația de schimbă in piețe.

„Dacă zic un leu, cică mă întreabă clienții dacă nu mai las nimic. Și ce să mai zici. Nu mai zici nimic”, spune un producător, arată Antena3 CNN.

Legume românești

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

În piețele din Capitală, kilogramul ajunge și la 12 lei.

„Nepotul meu a venit aseară la mine, stă în Popești-Leordeni, și mi-a spus că a luat cu 12 lei roșia din piață și i-am dat eu. I-am zis să ia de aici, de la mine”, spune un producător din Dâmbovița, potrivit Antena3 CNN.

Legume românești. Comercianții nu vor să scadă prețurile

În unele piețe din țară, prețul kilogramului de roșii variază între 7 și 9 lei. De asemenea, castraveții sau ardeii sunt la fel scumpi. Producătorii vând kilogramul de castraveți cu un leu. În schimb, prețurile din piețe ajung și la 6 lei.

Totodată, cumpărătorii sunt nevoiți să plătească în 15 și 16 lei pentru un kilogram de ardei kapia. Producătorii vând kilogramul de varză cu 1,20 lei. La tarabe, comercianții cer de patru ori mai mult.