Dosarul „Furtul miliardului”. Omul condamnatului fugar Ilan Șor face acuzații

Dosarul „Furtul miliardului”. Omul condamnatului fugar Ilan Șor face acuzații Sursa foto: moldova-suverana.md

Dosarul „Furtul miliardului”, în care oligarhul Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, încă trenează în instanță, iar până acum nu a fost recuperat niciun leu. Procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, declara la învestire că acest dosar se află printre prioritățile mandatului său.

„Vom asigura în continuare eficiență maximă în investigații. Începând cu Frauda bancară, cauze ce țin de criminalitatea organizată, care au și tendință de atentare la securitatea statului”, declara Ion Munteanu.

Omul lui Ilan Șor face acuzații

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, lider al partidului „Renaștere” și președinte al Blocului Politic parlamentar „Victorie”, a vorbit despre dispariția unor figuri cheie din anchetă.

„Unde sunt toți care au participat în istoria cu furtul miliardului!? Guvernatorii Băncii Naționale unde sunt? Beau și chefuiesc pe la nunți și cumătrii cu procurorii care chipurile le înaintează învinuirile. De ce ei nu sunt pe banca acuzațiilor? De ce ei nu sunt judecați definitiv? Unde sunt contabilii șefi de la băncile cu pricina? Soacra cuiva care are pile în justiție? Unde sunt? Le-au fost scoase învinuirile la toți”, a declarat Vasile Bolea, citat de sinteza.org.

Ne puteți urmări și pe Google News
Vasile Bolea

Vasile Bolea, la un miting pentru susţinerea lui Igor Dodon, la Curtea de Apel Chişinău, în vara anului 2022

Dosarul „Furtului miliardului”

Omul lui Șor a mai spus că lista persoanelor implicate în acest scandal este mult mai mare decât s-a prezentat publicului și că responsabilitatea se extinde până la nivel guvernamental. „Există hotărârea Curții Constituționale care spune că Banca Națională nu avea dreptul să tipărească bani în vederea închiderii găurii create. Cum Procuratura Generală a apreciat juridic evenimentele respective?”, s-a întrebat Bolea.

Mai mult, acesta a acuzat că Procuratura Generală nu și-a făcut datoria în mod corespunzător, lăsând conducătorii Băncii Naționale nepedepsiți: „Toți conducătorii Băncii Naționale trebuiau să fie pe banca acuzaților. De ce nu sunt? Pentru că îl fac pe altcineva țap ispășitor și folosesc acest lucru din punct de vedere politic pentru a trâmbița mai departe și a minți poporul”.