Vizită la nivel înalt la Cotroceni. Klaus Iohannis se întâlnește cu președintele Italiei

Vizită la nivel înalt la Cotroceni. Klaus Iohannis se întâlnește cu președintele Italiei Klaus Iohannis și Sergio Mattarella Sursa foto: presidency.ro

Klaus Iohannis are în program o vizită a președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, care ajunge la București. În agenda oficialului italian sunt trecute întrevederi cu premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Sergio Mattarella vine în România, miercuri, 19 iunie, la invitația președintelui României, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Vizita de la Cotroceni este programată pentru ora 10.30.

Klaus Iohannis primește vizita omologului italian

Administraţia Prezidenţiale a anunțat că vizita oficială reprezintă o continuare a dialogului la cel mai înalt nivel dintre România și Italia. Potrivit unui comunicat de presă, este un moment istoric care vine în completarea vizitei de stat pe care Klaus Iohannis a efectuat-o în Republica Italiană în 2018. A fost primul eveniment de acest fel, după 45 de ani.

În acest context se înscrie și ultima ședință comună, cea de-a treia, a guvernelor român și italian. Ședința s-a desfăşurat la Roma, în perioada 14 - 15 februarie 2024. Întâlnirea a venit după discuțiile dintre Klaus Iohannis și omologul său italian

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2024, România şi Italia aniversează 145 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, precum şi 60 de ani de la ridicarea relaţiilor la nivel de ambasadă. Sunt două date semnificative care demonstrează parcursul ascendent al dialogului bilateral, susține Administrația Prezidențială.

„În contextul relaţiilor excelente dintre România şi Italia, bazate pe o legătură solidă, vizita oficială la Bucureşti reconfirmă importanţa Parteneriatului strategic consolidat, dinamismul multiplelor domenii de cooperare bilaterală, aportul la viaţa socială şi economică a comunităţii româneşti din Italia şi a celei italiene din România, precum şi abordările comune în forurile europene, euroatlantice şi internaţionale”, se arată în comunicatul de presă transmis de klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu despre rolul femeilor în politică

Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni Credit foto: Facebook Guvernul Romaniei

Cei doi președinți vor aborda probleme de interes comun

Administrația Prezidențială a transmis că în cadrul acestei vizite, Klaus Iohannis și Sergio Mattarella vor aborda probleme de interes comun. ceidoi vor discuta despre evoluțiile europene și globale. De asemenea, vor aborda subiecte privind Agenda Strategică a UE şi situaţia de securitate.

„Cei doi şefi de stat vor discuta şi aspecte privind evoluţiile europene şi globale, cu accent pe Agenda Strategică a UE şi situaţia de securitate”, se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Agenda oficială prevede și discuții tete-a-tete între Klaus Iohannis şi Sergio Mattarella. Acestea vor avea loc după întrevederea oficială a celor două delegații. La finalul vizitei, președinții vor susține declarații comune pentru presă.

În programul oficial, președintele italian mai are prevăzute convorbiri separate cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi premierul Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis pierde susținerea pentru șefia NATO

Premierul Ungariei,Viktor Orban, a anunțat oficial că-l va susține pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO. Premierul de la Budapesta l-a lăsat pe Klaus Iohannis fără nici un sprijin în competiția pentru șefia Alianței. Anterior, Orban a declarat că este alături de șeful statului român.

În fapt, premierul maghiar s-a folosit de președintele român și de dorința sa de a ocupa o funcție internațională pentru a-și rezolva propriile probleme. Într-o postare pe X, Orban a publicat o fotografie cu el și cu premierul olandez. Iar mesajul atașat spune că Ungaria este „pregătită să susțină” candidatura lui Mark Rutte. El a mai postat și o scrisoare a premierului olandez care începe cu „Dragă Viktor”

„În urma recentelor alegeri europene, unde ungurii au votat în număr mare în favoarea păcii, am ajuns la un acord important cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Am convenit că niciun angajat ungur nu va lua parte la activitățile NATO în Ucraina și că nu vor fi folosite fonduri maghiare pentru a-i sprijini. Următorul nostru pas în această săptămână a fost să ne asigurăm că acest acord poate rezista testului timpului.

După întâlnirea de ieri de la Bruxelles, premierul Mark Rutte a confirmat că sprijină pe deplin acest acord și că va continua să facă acest lucru, dacă va deveni următorul secretar general al NATO. Având în vedere angajamentul său, Ungaria este pregătită să susțină candidatura premierului Rutte pentru funcția de secretar general al NATO”, a scris Viktor Orban pe X, spulberând speranțele lui Klaus Iohannis.