Cum putem mânca sănătos în vacanță. Sfaturi de la un celebru medic

Cum putem mânca sănătos în vacanță. Sfaturi de la un celebru medic Dietă. Sursa: arhiva EVZ

Cum putem ține un regim sănătos în vacanță. Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportivă, absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Dr. Carol Davila” București (promoția 2000), a declarat că putem mânca sănătos chiar dacă mergem în vacanță sau la evenimente vara.

Cum putem ține un regim sănătos în vacanță

„Este de preferat să aveți orice fel de legume la fiecare masă. Ca un bonus nutrițional suplimentar, legumele sunt pline de fibre și vă pot ajuta să vă simțiți sătui mai mult timp. Salatele sunt ideale pe vremea caldă. Sunt delicioase ca garnitură sau ca o masă completă adăugând brânză feta, poate niște somon, pui, fructe de mare, etc. Consumați alimente mai puțin procesate și mai sănătoase – măsline și ulei de măsline extravirgin, legume proaspete și pește gras, cum ar fi macroul, păstrăvul și sardinele”, a spus doctorul.

Moderația este cheia

Doctorul a mai spus că moderația este cheia. El a declarat că oamenii trebuie să se hidrateze cât mai mult vara, mai ales dacă beau alcool.

Dietă și sport

Dietă. Sursa foto: Dreamstime.com

„Hidratați-vă corespunzător – beți până la 3 l de apă pe zi pe vreme caldă, eventual adăugați felii de lămâie sau castraveți în ea. Încercați să nu gândiți în termeni de alb și negru în timpul vacanței – moderația este cheia! Planificați să mănâncați corect de cele mai multe ori, dar nu vă privați de răsfățul ocazional. Planificați să vă răsfățați de câteva ori în timpul vacanței, astfel încât să vă puteți bucura de ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul evenimentelor sociale, încercați să nu exagerați – ca regulă umpleți-vă jumătate din farfurie cu salate și legume, un sfert cu carne sau alt tip de proteine ​​și un sfert cu carbohidrați, cum ar fi orez sau paste. De asemenea, luați doar o mică porție de desert și savurați-l, astfel încât să vă puteți bucura cu adevărat de el.În ceea ce privește alcoolul care se servește la evenimente, încercați să alternați un pahar de apă cu o băutură alcoolică. Acest truc poate încetini consumul de alcool și vă poate menține în același timp hidratat”, a spus acesta.

Faceți exercții în aer liber

El le-a recomandat oamenilor să fie cât mai activi vara. Aceștia pot să se plimbe în aer liber, să meargă cu bicicleta, să alerge sau să meargă la înot. Medicul a spus că sportul are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu. Sursa foto Arhiva EVZ

„Fiți activi – vara este anotimpul ideal pentru exerciții în aer liber, ceea ce vă oferă șansa de a profita de vremea mai caldă și de zilele mai lungi. Găsiți o activitate sau mai multe care vă fac cu adevărat plăcere – plimbări în aer liber, mers cu biciclet, trotineta, alergare, înot etc. Practicarea unei activități fizice regulate nu numai că ajută la pierderea în greutate, dar oferă și diverse beneficii pentru sănătate. Poate ajuta la eliminarea excesului de grăsime corporală și la îmbunătățirea nivelului de colesterol, la creșterea colesterolului HDL și la scăderea colesterolului LDL, reducând astfel riscul de boli de inimă, atac de cord, diabet de tip 2 și multe altele”, a mai declarat el.

Evitați mâncărurile picante

Acesta a mai spus că cei care vor să slăbească trebuie să evite mâncărurile picantate sau grase. Gustările prăjite sunt extrem de calorice, dar și nesănătoase.

„Alimentele picante pot crește temperatura corpului și vă pot face să transpirați mai mult, ceea ce poate să nu fie ideal în zilele toride de vară. Evitați mâncărurile excesiv de condimentate și optați pentru alternative mai blânde. Evitați alimentele grele și grase, cum ar fi gustările prăjite, burgerii și sosurile cremoase. Alegeți alimente mai ușoare, cum ar fi legumele la grătar, salatele și proteinele slabe, pentru a vă menține nivelul de energie ridicat fără să vă simți îngreunați”, a mai declarat acesta pentru Doctorulzilei.