Recensământul din Republica Moldova. Maia Sandu, vizitată de recenzori
- Maria Dima
- 3 iunie 2024, 19:07
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a fost vizitată de recenzori în apartamentul său de la Buiucani și a răspuns la întrebările prevăzute în chestionarul Recensământului populației și locuințelor.
„Am participat la Recensământul populației și locuințelor 2024. Vă îndemn pe fiecare să participați la recensământ. Să fiți amabili cu recenzorul și să răspundeți corect la întrebări. Rezultatele colectate de Biroul Național de Statistică vor ajuta statul să distribuie resursele corect și în funcție de necesități. Recensământul se desfășoară o dată la 10 ani și ne ajută să aflăm câteva informații utile: cât de mare este populația țării, câți oameni trăiesc în diferite localități, câte case sunt conectate la gaz, apă și canalizare, ce ocupație și nivel de studii au cetățenii și altele”, a transmis Maia Sandu.
Maia Sandu: Informațiile sunt confidențiale
Președintele Republicii Moldova a dat asigurări că informațiile colectate sunt confidențiale și protejate prin lege. ”Recenzorii vor bate la ușile dumneavoastră până la 7 iulie. Interviul durează aproximativ 10 minute. Le mulțumesc tuturor recenzorilor pentru efortul imens și răbdare. Le mulțumesc tuturor cetățenilor care participă la recensământ și înțeleg că astfel contribuim cu toții la îmbunătățirea condițiilor de viață în Moldova. Participă la recensământ! Fiecare om și casă contează!”, a mai spus Maia Sandu.
Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova
Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova, început pe 8 aprilie, se va încheia pe 7 iulie. Până pe 30 mai au fost recenzate circa 1 milion 476 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și circa 2 milioane 167 mii de persoane. Datele preliminare au fost prezentate de directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara.
Numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova. „Informațiile despre numărul de populație recenzată include și cazuri de dublări, care vor stabilite la etapa de procesare. De aceea ne referim la faptul că sunt datele preliminare, care vor fi precizate ulterior”, a declarat șeful BNS, citat de moldpres.md.
În ceea ce privește colectarea datelor, Oleg Cara a precizat că ritmuri sporite sunt înregistrate în localitățile rurale, în special în raioanele Anenii Noi, Ungheni, Glodeni, Fălești, Florești, Râșcani, Orhei. Pe de altă parte, ritmuri mai lente de colectare a datelor sunt în municipii, în special în municipiul Chișinău: „Sunt localități cu o rată de recenzare de aproape 100%. Iar la moment, întrucât termenii ne permit, se fac verificări, pentru a ne se asigura de plenitudinea informației colectate.