Ștefan Birtalan a fost înmormântat. Campionii Stelei și-au condus tunarul pe ultimul drum

Ștefan Birtalan a fost înmormântat. Campionii Stelei și-au condus tunarul pe ultimul drum Ștefan Birtalan Sursa foto: Facebook

Ștefan Birtalan, fostul mare campion al handbalului românesc a fost condus pe ultimul drum. Marele handbalist, în vârstă de 75 de ani, fost campion mondial, a murit luni, 27 mai.

Fostul mare campion, considerat cel mai bun handbalist al lumii, în anii '70 se afla internat la Spitalul Fundeni. El a suferit un transplant de ficat în urmă cu 16 ani și era spitalizat de mai mult timp.

Ștefan Birtalan, condus pe ultimul drum

Fostul mare handbalist a fost înmormântat miercuri, 29 mai. Colonelul Ştefan Birtalan a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Ghencea 3. El a fost condus pe ultimul drum de familie, de prieteni, dar și de foștii coechipieri și elevi. „Tunarul Stelei”, așa cum era cunoscut în anii săi de glorie, i-a avut alături pe mulți dintre foștii săi colegi de echipă.

La catafalcul lui Ștefan Birtalan au fost, între alţii, Cornel Oţelea, Radu Voina, Gheorghe Goran, Laurenţiu Roşu, Mihai Marinescu, Ştefan Orban,Vasile Stângă și Cristian Gaţu. De asemenea, foștii elevi de la echipa de handbal Steaua București și de la Națională, au depus coroane de flori.

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Odihnă veşnică, nea Bibi! Îţi mulţumim pentru tot ceea ce ai făcut pentru sportul românesc, pentru handbalul nostru. Un Uriaş, o Legendă nu moare”, au transmis reprezentanții clubului sportiv CSA Steaua.

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu s-au numărat cunoscuți oameni de sport. Între aceștia s-au aflat Titus Tărău, Remus Drăgănescu, Ovidiu Semen, Mihai Bocan, Daniel Georgescu. Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi secretarul general George Boroi au depus, la rândul lor, coroane de flori.

Inmormântare Ștefan Birtalan

Înmormântare Ștefan Birtalan Sursa foto: Facebook

Fostul campion a murit din cauza problemelor de sănătate

Ștefan Birtalan a murit luni, 27 mai, în jurul orei 6.00, la Spitalul Fundeni. Fostul mare campion era internat cu probleme de sănătate în unitatea spitalicească, de mai multă vreme. Marele handbalist a suferit un transplant de ficat în urmă cu 16 ani și era spitalizat.

„Lumea e nedreaptă. Nu poate să moară aşa repede un asemenea om. Un om şi un handbalist incredibil. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis fostul său coleg de echipă, Vasile Stângă, pe Facebook.

În 2008, Ștefan Birtalan a suferit un transplant de ficat, după ce a fost diagnosticat cu virusul hepatitei C. La un an după intervenție fostul mare campion a vorbit despre problemele sale de sănătate.

„Totul a plecat de la o infecţie. M-am trezit cu o hepatită C cronică, un virus pe care nu ştiu de unde l-am luat. În timp, am ajuns la faza de ciroză hepatică. Când am depistat hepatita C, m-am şi lăsat de antrenorat. La mine fusese diagnosticat că virusul C acţiona de peste 20 de ani, fără să ştiu. Nefiind niciun medicament în lume care să trateze hepatita C, am urmat o serie de tratamente alternative, naturiste”, povestea Ștefdan Birtalan, pentru Evenimentul Zilei.

Birtalan și Băsescu

Marele campion alături de Traian Băsescu Sursa foto: Facebook

Ștefan Birtalan, carte de vizită

Regretatul mare campion la handbal s-a născut pe 25 septembrie 1948, la Zalău, judeţul Sălaj. În cariera sa, a evoluat pentru două echipe, Minerul Baia Mare (1967-1969) și Steaua Bucureşti (1970-1985). După retragere, Ștefan Birtalan a continuat ca antrenor la Steaua București (1985-1994, 1999-2002).

De asemenea, a mai pregătit naţionalele de tineret (1986-1992) și de seniori (1992-1993) ale României. Pentru o perioadă de timp, între 1994 și 1999, Ștefan Birtalan a antrenat și naţionala Qatarului.

Ca jucător a câștigat 12 titluri şi cinci Cupe ale României. A fost campion al Europei cu Steaua (1977), dar și dublu campion mondial cu naţionala României, în 1970 şi 1974. A fost desemnat golgheter la Campionatul Mondial din 1974, cu 43 de reuşite. În 1976, la Olimpiada din Montreal, a obţinut o medalie de argint. Au urmat alte două medalii olimpice de bronz, la München (1972) şi la Moscova (1980)

Ștefan Birtalan a fost cel mai bun jucător de handbal al lumii în 1974, 1976 şi 1977. El a fost desemnat maestru emerit al sportului (1974) și ocupă locul şapte în clasamentul mondial al celor mai buni jucători de handbal din secolul XX.