Social
Pandișpan cu cireșe. Rețeta care îți aduce vara în farfurie
- Emma Cristescu
- 26 mai 2024, 08:59
Pandișpan cu cireșe. Această rețetă se prepară foarte ușor și este extrem de gustoasă. Pentru acest desert este recomandat să alegi cireșe fără sâmburi, mai ales dacă este pentru copii. Ai nevoie de câteva ingrediente:
- 300 g de făină;
- 6 ouă;
- 210 g de zahăr;
- 110 g de unt topit;
- coaja de la o lămâie;
- esență de vanilie;
- o lingură de suc de lămâie;
- un pliculeț de praf de copt;
- cireșe (fără sâmburi);
- zahăr pudră pentru decor (opțional)
Rețetă de pandișpan cu cireșe
- Prima dată trebuie să pregătești ouăle. Se bat bine albușurile până ce se obține o spumă albicioasă. Ideal este să folosiți un mixer de bucătărie.
- Se adaugă, treptat si zahărul, iar când acesta s-a topit în amestec cu albușurile, rezultând o bezea, puneți deoparte mixerul, luați o spatulă și începeți să încorporați restul ingredientelor, amestecând lent. Se adaugă, pe rând, mai întâi, gălbenușurile.
- Apoi se adaugă coaja de la o lămâie netratată, untul topit (care e foarte important să fie lichid, dar nu fierbinte), esența de vanilie, sucul de lămâie.
- În final, se încorporează făina amestecată în prealabil cu praful de copt. Puneți aluatul format într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi presărați deasupra cireșele fără sâmburi și, eventual, tăiate pe jumătate.
- Coaceți pandișpanul cu cireșe în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 35 – 40 de minute (verificați cu o scobitoare dacă este complet copt la finalul intervalului). Puteți adăuga zahăr pudră peste pandișpan, potrivit rețeteșeșivedete.
Pandișpan cu caise și fructe de vară
Puteți încerca și rețeta de pandișpan cu caise și fructe de vară. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 6 ouă de mărime medie
- 60 ml de apă rece
- 1 praf bun de sare
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 200 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 240 de grame de făină
- 60 ml de ulei de floarea soarelui (sau de rapiță, avocado, sâmburi de struguri etc)
- opțional, coaja galbenă, fin răzuită, de la suprafața unei lămâi netratate
- ~850 de grame de fructe de sezon (de ex. 750 de grame de caise – cântărite fără sâmburi – și 100 de grame de coacăze și zmeură)
- opțional, zahăr pudră pentru presărat la final.
- Bate bine albușurile. Peste albușurile din castron, se adaugă cei 60 de mililitri de apă rece și un praf bun de sare. Se mixează în viteză mare, până se obține o spumă ca zăpada. Fără a se opri din mixare, se adaugă zahărul. Imediat se adaugă și zahărul vanilat bourbon, apoi zeama de lămâie.
- Se mixează în continuare până când zahărul s-a dizolvat complet și se obține o bezea foarte fermă. Puteți testa dacă zahărul e dizolvat luând cu vârful degetului o cantitate mică de bezea, din castron.
- Se adaugă peste spuma fermă de albușuri gălbenușurile, toate deodată. Se adaugă și coaja rasă de lămâie.
- Se mixează gălbenușurile cu spuma de albușuri doar câteva secunde, apoi se oprește mixerul. Apoi, se cerne toată făina peste compoziția din castron.
- Cu o spatulă flexibilă din silicon, se încorporează făina în spuma de ouă, prin împăturiri succesive. Se amestecă delicat, pe înălțime, nu circular.
- Apoi se adaugă uleiul, în două tranșe. Prin aceleași împăturiri delicate am încorporat în compoziție și uleiul. mediat se toarnă toată compoziția de pandișpan din castron în tava pregătită dinainte. Se nivelează ușor compoziția, la suprafață. Alături, se pun caisele deja pregătite, curățate de sâmburi și tăiate felii.
- Pentru aspect se pot adăuga și coacăze și zmeură, printre feliile de caise. Se dă imediat tava cu pandișpan cu caise la cuptorul preîncins la 190°C, la o înălțime medie. Se continuă coacerea timp de încă 20 de minute. În total, pandișpanul este la cuptor timp 45 de minute.
Recomandările noastre