Românii, tot mai interesați să cumpere case în aceste zone. Avantajele îi conving imediat

Românii, tot mai interesați să cumpere case în aceste zone. Avantajele îi conving imediatTaxa Sursa foto: Dreamstime

Piața imobiliare se află într-o continuă schimbare. În ultimii ani, zonele din apropierea marilor orașe au devenit o alternativă  tot mai atractivă pentru cumpărători. Cei care cumpără o locuință la periferia orașelor mari se bucură de o serie de avantaje. Printre acestea se numără prețurile mai mici, suprafețele generoase și oportunitatea de a avea o grădină proprie. În plus, în zonele de la marginea marilor orașe s-au construit numeroase unități private de învățământ, magazine sau săli de sport.

Piața imobiliară. Românii, tot mai interesați să își cumpere case la periferia marilor orașe

Cumpărătorii din România pun în balanță numeroase aspecte atunci când își achiziționează o casă. Zonele rezidențiale din periurban au devenit tot mai atractive în ultimii ani. Cei care fac o asfel de achiziție se bucură nu doar de o locuință, ci și de grădină proprie sau un spațiu generos. Marile orașe din țară au în apropiere zone rezidențiale cu locuințe care se vând rapid, spun specialiștii. București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov sunt câteva dintre marile orașe la periferia cărora tot mai mulți români aleg să se mute.

Piața imobiliară, case

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Oferta rezidențială din periurban s-a dezvoltat treptat ca alternativă de locuire, inițial la numărul limitat de case din interiorul orașului, pentru a atinge punctul culminant în pandemie când a început să rivalizeze cu apartamentele pe segmentul familiilor cu copii. De atunci, aceasta s-a diversificat, incluzând astăzi case individuale, duplexuri, triplexuri sau case înșiruite. Dacă avantajul inițial al ofertei în periurban a fost spațiul, astăzi vorbim tot mai mult de prețuri comparabile cu cele ale apartamentelor noi cu 3 și 4 camere situate în oraș”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cartierele rezidențiale de la marginea orașelor atrag investiții

Odată cu ridicarea caselor la marginea marilor orașe, zonele devin atractive și pentru alți investitori. Astfel, majoritatea dintre acestea au școli și grădinițe private, centre comerciale, săli de sport.

„De remarcat este, totodată, faptul că noile aglomerații periurbane atrag după sine o serie de investiții precum școli private și grădinițe, centre comerciale sau mari retaileri, Avem astăzi în periurban comune cu zeci de mii de locuitori, celebre fiind Florești lângă Cluj, Giroc și Dumbrăvița lângă Timișoara, ecosisteme întregi care tind să devină o alternativă viabilă pentru orașul de 15 minute”, a adăugat specialistul.

Sursă foto: Pixabay

Sursă foto: Pixabay

Piața imobiliară. Clujul și Bucureștiul, cele mai scumpe orașe

Conform analizei, cele mai scumpe case de vânzare se găsesc la marginea orașului Cluj-Napoca. De asemenea casele de la marginea Capitalei au prețuri la fel de piperate.

Feleacu și Sălicea, ambele din județul Cluj, sunt singurele două localități în care prețul pe metru pătrat depășește pragul de 2.000 de euro.

Persoanele interesate să se mute la marginea Capitalei plătesc cel mai mult pentru proprietățile situate în nordul orașului. De asemenea, cele mai scumpe case din nordul Timișoarei se găsesc în Dumbrăvița, iar în cazul Brașovului, locuințele la cele mai mari prețuri se găsesc în Cristian.