Simulare NASA: Ce se întâmplă, de fapt, în interiorul unei găuri negre
- Cristian Raducanu
- 11 mai 2024, 07:52
NASA a dat publicității o simulare în care arată ce s-ar întâmpa dacă Pământul ar fi absorbit de o gaură neagră. În primul rând, legile fizicii așa cum funcționează pe Pământ ar înceta să mai existe, iar în al doilea rând, dimensiunile spațiu și timp capătă alte conotații.
NASA dezvăluie ce se întâmplă în interiorul unei găuri negre
Filmul publicat de NASA ilustrează călătoria în interiorul găurii calde Interstelar. Camera a fost poziționată la 640 de milioane de kilometri, apoi se poate observa cum discul găurii negre și inelele fotonice și cerul devin tot mai distorsionate.
Cu tehnlogia pe care o avem în momentul de față este aproape imposibil de redat ceea ce se întâmplă în interiorul găurilor negre. Cert este că ar fi o călătorie doar dus, fără cale de întoarcere sau comunicare cu lumea exterioară. Dar, legile fizicii reprezintă un adevărat mobil pentru a înțelege ce se întâmplă în intetriorul unui astfel de corp.
O cantitate uriașă de date
„Oamenii întreabă adesea ce se întâmplă într-o gaură neagră, iar simularea acestor procese greu de imaginat ajută la conectarea matematicii relativității la consecințele reale din universul real. Așa că am simulat două scenarii diferite.. Unul în care o cameră, o dublură a unui astronaut îndrăzneț, ratează de puțin orizontul evenimentelor și se aruncă înapoi.
Unul în care traversează granița, marcându-și soarta", a explicat Jeremy Schnittman, astrofizician la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, care a creat videoclipurile. Pentru a reda videoclipul publicului larg a fost nevoie de supercomouterul Discover de la Centrul de simulare climatică NASA.
Videoclipul redat de NASA are 10 terabytes
„Proiectul a generat aproximativ 10 terabytes de date, echivalentul a aproximativ jumătate din conținutul textual estimat în Biblioteca Congresului, și a avut nevoie de aproximativ cinci zile pentru a fi rulat pe doar 0,3 la sută din cele 129.000 de procesoare ale lui Discover. Aceeași performanță ar fi durat mai mult de un deceniu pe un laptop obișnuit”, a explicat NASA.
Steua din videoclip are o masă de 4,3 milioane de ori mai mare decât Soarele. „Dacă ar trebui să aleg, aș vrea să cad într-o gaură neagră supermasivă. Găurile negre cu masă stelară, care conțin până la aproximativ 30 de mase solare, posedă orizonturi de eveniment mult mai mici și forțe de mare mai puternice care pot sfâșia obiectele care se apropie înainte ca acestea să ajungă la orizont”, a explicat Schnitmann.
Spațiul și timpul se modifică
În proximitatea găurii negre se vede un nor plat alcătuit din gaz fierbinte și incandescendent. „Pe măsură ce camera se apropie din ce în ce mai mult de gaura neagră, atingând viteze din ce în ce mai apropiate de cea a luminii însăși, strălucirea discului de acreție și a stelelor din fundal este amplificată în același mod în care crește tonul sunetului unei mașini de curse care se apropie. Lumina lor pare mai strălucitoare și mai albă privind în direcția de deplasare", explică NASA.
Odată intrat în gaura neagră nu mai există cale de întoarcere și nici de comunicare cu exteriorul. Forța gravitațională nu este constantă, crește pe măsură ce se apropie de singularitatea centrală. Cu alte cuvinte gravitatea este mai puernică în centrul găurii dcâtîn extremități.
Motiv pentru care, corpul devine o bandă lungă și subțire. Este ceea ce oamenii de știință numesc proces de spaghetizare. Videoclipul publicat de NASA redă o mică parte din ceea ce se întâmplă cu adevărat în interiorul găurilor negre.