Pasca din copilărie. Rețeta ce te va cuceri din start. Ingredientul care face diferența

Pasca din copilărie. Rețeta ce te va cuceri din start. Ingredientul care face diferențaSursa foto: Dreamstime.com

Pasca e de nelipsit de pe masa de Paște a românilor. Preparată în Sâmbăta Mare, din făină albă, ouă, brânză, zahăr, arome de tot felul, pasca este ornată deasupra cu semnul Sfintei Cruci. Tradiția spune că este foarte important ritual pentru femeile care prepară pasca. Înainte de a plămădi, fac o curățenie trupească desăvârșită. Se îmbracă în straie curate, spun rugăciunea, abia apoi se apucă să plămădească pasca de Paște.

Pasca din copilărie. Rețeta care te va cuceri din start

Înainte de a fi așezată pe masa de sărbătoare, pentru a fi consumată, Pasca trebuie să fie sfințită de preot, alături de celelalte preparate specifice duse la biserică în noaptea de Înviere.

Preparată din clasicul aluat de cozonac, umplut cu brânză dulce și stafide, aceasta nu trebuie să lipsească de pe masa românilor de pretutindeni. Iar pentru a avea o pască așa cum mâncai la bunica acasă, mai jos vă prezentăm o rețetă care te va cuceri din start.

Coaja de lămâie sau de portocală rasă, ingredientul care fac diferența

Pemtru o pască reușită nu uitați să răzuiți coaja de lămâie sau portocală deoarece dau o aromă puternică care te va cuceri. Mai jos prezentăm rețeta pentru pasca tradițională din zona Moldovei. Ingredientele sunt  pentru o tavă care are un diametru de 30 de centimetri.

Pască fără aluat. Rețeta anului 2020, pentru un Paște de neuitatPasca. Sursa foto: Arhiva EVZ.

Pentru aluat aveți nevoie de următoarele:

  • 350 faină albă pentru cozonac;
  • 150 g zahăr;
  • 150 ml lapte cald;
  • 2 gălbenusuri;
  • 75 g unt;
  • 1 plic drojdie uscată;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 1 vârf de cuțit sare;
  • coajă de lămâie sau de portocală rasă.

Pasca din copilărie: Umplutura

  • 350 g brânză dulce;
  • 1 ou și 2 albușuri rămase de la prepararea aluatului;
  • 3 linguri gris;
  • 75 g unt;
  • 75 g smântană grasa (30%);
  • 150 g stafide;
  • 2 plicuri zahăr vanilat;
  • coajă de lămâie sau de portocală rasă
  • 1 vârf de cutit de sare.

Cum se prepară pasca de Paște

Făina se cerne și se amestecă cu drojdie uscată. Brânza va fi și ea combinată cu restul ingredientelor. Pentru un aluat perfect, se face o gaură în făină și se toarnă în ea conținutul de brânză. Totul se frământă foarte bine până când este obținută o compoziție elastică și densă. Aluatul trebuie lăsat la dospit cel puțin 45 de minute. Acest timp este suficient pentru ca umplutura să fie gata.

Brânza se amestecă cu celelalte ingrediente, dar fără albușuri. În momentul în care aluatul a dospit, iar volumul s-a dublat, se bat albușurile spumă și se încorporează în crema de brânză. Aluatul obținut se împarte în trei părți egale și o parte se întinde pe o foaie de copt, într-o tavă. Celelalte două bucăți vor fi împărțite în alte două părți egale și vor fi utilizate la împletirea marginilor.

Umplutura de brânză se pune în pască, iar marginile se aranjează după bunul plac. Se lasă din nou la dospit încă 15 minute, iar ulterior se bagă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 20 de minute. Creștem temperatura după acest timp la 180 de grade și mai lăsăm preparatul nostru încă 10 minute. În final veți avea pe masă o pască exact ca în copilărie. Poftă bună!