Lovitură dată de UE. Decizia așteptată de mulți fermieri europeni, care afectează Ucraina

Lovitură dată de UE. Decizia așteptată de mulți fermieri europeni, care afectează Ucrainacereale . Sursa foto: Arhivă EvZ

Mai puține importuri de produse agricole din Ucraina. Subiectul a dus la organizarea unor valuri de manifestații în stradă și i-a scandalizat pe fermieri. Uniunea Europeană a decis să restricționeze acest schimb al mărfurilor, care a dus la o destabilizare a piețelor agricole.

Produse agricole ucrainene, importate după noi reguli

De câteva săptămâni, liderii europeni  caută soluții cu privire la limitele impuse asupra importurilor de produse agricole ucrainene. Faptul că aceste transporturi de marfă beneficiază de scutiri de tarife vamale a creat numeroase nemulțumiri în rândul fermierilor. Astfel, după valurile de proteste, oficialii UE au luat o decizie provizorie.

fermieri protest

fermieri protest / Sursa Foto -Dreamstime

Luni, negocierile dintre Parlamentul European și președinția belgiană a UE au ajuns într-un punct comun. Astfel, părțile au convenit să limiteze aceste importuri.

Ce prevede acordul

Comisia Europeană a propus ca producătorii ucraineni de alimente să aibă acces fără taxe vamale pe pieţele din UE, până în iunie 2025. Totuși, oficialii europeni au impus și o condiție principală.  Aşa numita "frână de urgenţă" prevede introducerea de tarife vamale la unele produse.

Concret, dacă importurile vor depăşi valorile medii din 2022 şi 2023, noile tarife la carne de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe şi miere ar urma să intre în vigoare.

Protest fermieri, produse agricole ucrainene

Protest Franța. Sursa foto: Platforma X

Noi reguli pentru importurile de produse agricole ucrainene

Acordul celor două părți urmează să fie  adoptat oficial de Parlamentul European și statele membre UE. Reglementările vor fi aplicate începând cu data de 6 iunie. Noile norme vor rămâne în vigoare pentru o perioadă de un an.

După invazia Rusiei din anul 2022, Uniunea Europeană a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina. Decizia a atras numeroase nemulțumiri din rândul fermierilor. Proteste legate de această măsură au fost organizate în Franța, Polonia, Italia, Germania și România.

Agricultorii și-au strigat nemulțumirile în stradă, susținând că piețele sunt invadate de produsele din Ucraina. În Franța, manifestațiile au fost violente, în urma ciocnirilor dintre autorități și fermieri fiind înregistrat inclusiv un deces.