Acuzații explozive: Cereale din Ucraina, vândute pe șest în România

Sursa foto: Arhiva EVZ

Tranzitul cerealelor ucrainene prin România s-a dovedit de fapt a fi o „deversare” a acestora la noi. Existența trapelor în tirurile ucrainene este confirmată de autorități, care abia acum, când le-a ajuns cuțitul la os fermierilor, spun că iau măsuri.

Cerealele ucrainene scot fermierii români în stradă. Aceștia sunt disperați pentru că nu mai pot acoperi nici costurile de producție, nici creditele pe care le au, practic sunt în pragul falimentului. Acum, autoritățile române recunosc că tirurile ucrainenilor aveau trape prin care aceste cereale ajungeau de fapt în România.

Nu în Uniunea Europeană, așa cum era stipulat în acordul de tranzit. Acest aspect a fost confirmat de senatorul Daniel Fenechiu, care a spus că ministrul Finanțelor va rezolva situația. Doar că până acum prioritatea era să respectăm acordul semnat cu uniunea europeană și să ajutăm cerealele să tranziteze.

Doar că ele nu tranzitau. Mai departe senatorul a recunoscut că e greu să stabilești ce cantitate vine în țară și cantitate pleacă din țară.

Trapele de pe tirurile ucrainene folosite pentru a ”deversa” cerealele în România

”Din discuțiile cu dumnealor (n.r.- fermierii) spuneau că există modalități prin care, deși noi aplicăm sigiliul mărfii, prin trapele care se deschid se poate descărca o cantitate semnificativă de material și s-ar reduce cantitatea de marfă transportată”.

Declarația îi aparține ministrului Finanțelor, care a mai spus că va aplica alte sigilii. Și că vor cântări marfa la intrare și la ieșire. O altă problemă semnalată de fermieri, dar pe care nimeni nu a verificat-o a fost aceea că firmele care exportă aceste cereale sunt din Dubai, Qatar, și de multe ori țara de proveniență e schimbată, spre exemplu din Ucraina în Moldova.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Drept urmare, cerealele moldovene nu au nici un fel de restricție. ”Eu am calculat pierderea totală a fenomenului agricol din România la aproape 3 miliarde de euro. Dar fondul de criză general al UE are doar 450 milioane de euro. Așa că s-a alocat pentru agricultură doar o sumă foarte mică, de 56 de milioane de euro”, spunea fostul ministru al agriculturii, Petre Daea în martie 2023.

Pierderi de miliarde de euro pentru România

Este evident că suma de acum este mult mai mare, și niciun oficial nu pare preocupat de acest aspect. Toate aceste lucruri se întâmplă în contextul în care țări precum Polonia, Slovacia, Ungaria, au respins circulația cerealelor ucrainene prin țările lor.

Cerealele ucrainene nu sunt supuse niciun control de calitate, a explicat profesorul Valentin Stan la un podcast. Ele pot fi crescute cu tot felul de îngrășăminte sau pot fi chiar modificate genetic. Asta pentru că foarte mulți dintre cei care cultivă acolo sunt americani. Drept urmare pot aduce din SUA diferite sortimente de cereale.

Ele nu sunt suspuse niciunui control, nici al UE, nici al vreunei alte autorități. Și practic o bună parte dintre ele au ajuns pe mesele românilor.