Afacerea Tofan. Cum a fost prejudiciat statul cu 40 de miliarde lei vechi prin MApN

Afacerea Tofan. Cum a fost prejudiciat statul cu 40 de miliarde lei vechi prin MApN

Dosarul Tofan este o altă afacere de corupție care a prejudiciat statul român cu 40 de miliarde de lei. Prejudiciul a rămas în aer, iar inculpații au primit pedepse cu suspendare.

O altă afacere găunoasă din care statul român a ieșit prejudiciat a fost dosarul Tofan. În anii 2000 mai mulți reprezentanți ai armatei semnau un contract în detrimentul statului, spuneau cei de la DNA. Practic armata a dat echipamente scoase din uz firmei Tofan în schimbul unor anvelope de diferite dimensiuni.

Afacerea care la prima vedere pare total legală, a cauzat un prejudiciu enorm statului român. Pracyic în schimbul a 4.000 de autovehicule s-au primit 6000 de anvelope. ”În contul acestei datorii, Ministerul Apărării Naționale putea achiziționa produse de la Tofan în limita sumei de 92.300.000.000 ROL.

Care era de 10 ori mai mare decat cea menționată ca și valoare de schimb în baza de calcul a Raportului L1143.” Apreciau judecătorii de la Înalta Curte care au avut pe rol dosarul în cauză. Eugen Bădălan, Mihail Popescu, dar și alți 10 angajați ai armatei au fost cei care și-au dat acordul pentru contractual în cauză. Judecătorii au mai precizat în motivare și faptul că inclusive în contract s-a mințit cu privire la compania Tofan.

Tofan nu avea nici măcar autorizație să colecteze deșeurile metalice

”Aceasta companie figura ca “unic distribuitor de anvelope din România”, afirmație falsa. Întrucât, din probele strânse ulterior de procurori s-a demonstrat că Tofan a asigurat din producție proprie doar 39% din produsele de cauciuc. Restul fiind asigurate de alte companii.

Totodată, Curtea a menționat, în motivare, că, la momentul încheierii contractului, Tofan Steel nu avea autorizație să desfășoare activități de colectare. Prelucrare manuală și de livrare a deșeurilor metalice. Aceasta a fost obținută de abia la două luni după încheierea contractului cu MApN.”

Drept urmare pe 12 iunie 2012, generalul Eugen Bădălan a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Mai exact pentru faptul că a înstrăinat bunurile armatei la sub preț. Și generalul Mihai Popescu și alte patru persoane au fost condamnați tot la câte patru ani de închisoare cu suspendare.

Cât despre prejudiciu, s-au pus sechestre pe bunurile celor doi afaceriști implicați în dosar, dar despre recuperarea lui statul nu a mai suflat o vorbă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News