Alegeri prezidențiale 2024. Campania electorală s-a încheiat la ora 7.00. Duminică, 24 noiembrie, primul tur al prezidențialelor

Alegeri prezidențiale 2024. Campania electorală s-a încheiat la ora 7.00. Duminică, 24 noiembrie, primul tur al prezidențialelorSecţie de votare/ Sursa EvZ

Alegerile prezidențiale sunt programate, conform calendarului electoral în două tururi, pe 24 noiembrie și 8 decembrie. Astfel, duminică, secțiile de votare  se vor deschide, începând cu ora 7.00.

Vineri, 22 noiembrie, a fost ultima zi a campaniei electorale, conform legii. Sâmbătă 23 noiembrie, începând cu ora 7.00, candidații sau reprezentanții acestora nu vor mai putea distribui materiale de propagandă politică.

Campania pentru alegeriel prezidențiale la final

Sâmbătă, la ora 7.00, se încheie campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Candidații înscriși la alegerile prezidențiale trebuie să respecte prevederile legale și să nu mai continue acțiunile de propagadă electorală.

Legea prevede și o serie de restricții în preajma zilei votării. Cu 48 de ore înainte de ziua scrutinului, sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie cu conținut electoral. De asemenea, este interzisă difuzarea de spoturi publicitare electorale și invitarea sau prezentarea candidaților în programe media.

Campania electorală va fi reluată, pentru turul al doilea, al scrutinului pe 29 noiembrie, la ora 7.00. Întreaga acțiune de promovate se va încheiat pe 7 decembrie, tot la ora 7 dimineața, în condițiile în care votul în turul al doilea se va desfășura pe 8 decembrie.

„În situaţia în care va fi organizat un al 2-lea tur de scrutin, campania electorală va începe pe data de 29 noiembrie, la ora 07.00 dimineaţa să va încheia pe 7 decembrie, ora şapte dimineaţa. Şi campania electorală pentru preşedinte se va suprapune pe 30 noiembrie şi 1 decembrie pentru aşa-numita perioadă de linişte electorală pentru alegerea Parlamentului României. Şi în această perioadă este permisă organizarea de activităţi specifice campaniei prezidenţiale, fără niciun fel de referire la campania, candidaţii sau formaţiunile care susţin candidaţi pentru alegerea membrilor Senatului şi a Camerei Deputaţilor în România”, a precizat Toni Greblă, președintele AEP.

Votare

Votare Sursa foto: EVZ

Candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni

Pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie s-au înscris în cursa electorală 14 candidați. Dintre aceștia, zece au fost propuşi de partide politice, iar patru sunt independenţi. De menționat că Ludovic Orban, candidatul Forța Dreptei a decis să se retragă din cursă în favoarea Elenei Lasconi. Numele său va figura, totuși, pe buletinele de vot, care au fost tipărite deja.

Pe 10 octombrie, Biroul Electoral Central a stabilit ordinea candidaților pe buletinul de vot, după cum urmează:

  • poziţia nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;
  • poziţia nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;
  • poziţia nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;
  • poziţia nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;
  • poziţia nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;
  • poziţia nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
  • poziţia nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent;
  • poziţia nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
  • poziţia nr. 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
  • poziţia nr. 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei (şi-a anunţat retragerea din alegerile prezidențiale, dar fgurează pe buletinul de vot);
  • poziţia nr. 11 – Călin Georgescu – candidat independent;
  • poziţia nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent;
  • poziţia nr. 13 – Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;
  • poziţia nr. 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.
Alegerile prezidențiale

Cine va ocupa locul de la Cotroceni. Sursa: Pixabay

Votul la alegerile prezidențiale a început în străinătate

Vineri, 22 noiembrie, de la ora locală 12.00, a început procesul de votare pentru românii din străinătate. Primele voturi pentru alegerile prezidențiale au fost înregistrate într-o secție de votare din Noua Zeelandă. Urnele s-au deschis la Auckland, vineri la ora locală 12:00 (01:00 ora României). Votul în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile după următorul program:

  • vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12:00 - 21:00;
  • sâmbătă, 23 noiembrie, între orele locale 07:00 - 21:00;
  • duminică, 24 noiembrie, între orele locale 07:00 - 21:00.

În fiecare dintre cele trei zile de votare din străinătate, dar și duminică, în România, există posibilitatea prelungirii programului de vot în anumite secții până la 23.59. Acest lucru se va întâmpla dacă există alegători care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare ori stau la rând în afara acesteia pentru a-și exercita dreptul.

Datele privind prezenţa lavot pot fi vizualizate în timp real, pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro. Indormațile sunt înregistrate în timp real pentru fiecare secţie de votare. Cei interesați pot vedea numărul de alegători care s-au prezentat la vot pe categorii de vârstă, mediu şi gen.

Ne puteți urmări și pe Google News