Trafic cu vize de flotant. Afacerea ilegală din spatele sistemului public de învățământ

Trafic cu vize de flotant. Afacerea ilegală din spatele sistemului public de învățământȘcoală. Sursa foto: Arhiva EVZ

Traficul cu vize de flotant este o afacere care merge foarte bine în anumite zone. Orice părinte își dorește ca al său copil să urmeze cursurile unei școli bune. Însă domiciliul poate fi o piedică în această direcție.

Sistemul de educație nu este nici pe departe unul performant. Multe școli sunt sub așteptări ca nivel de calitate a cursurilor, cât și din perspectiva siguranței copiilor. Pe de altă parte, părinții vor ceea ce este mai bun, în materie de educație, pentru proprii copii.

Traficul cu vize de flotant

Înscrierea la o școală este condiționată, prin lege, de domiciliul copilului. Dacă acesta nu locuiește în raza zona arondată unității școlare respective, nu poate fi înscris aici. Legea este proastă. Toată lumea știe acest lucru, de la părinți la ministrul Educației (indiferent de numele său) dar nimeni nu face nimic să o îndrepte.

Goana părinților după vizele de flotant a devenit un sport național. În aceste condiții, traficul cu vize de flotant, necesar înscrierii la o unitate școlară mai bună a devenit o afacere. O afacere înfloritoare ignorată de autorități, pe spatele părinților care doresc un viitor mai bun pentru proprii copii. Orice părinte apelează la acești speculanți pentru a-și duce copilul la o școală mai bună, dar de care nu aparțin.

Pe de altă parte au apărut și situații în care copii care locuiesc în zona arondată unor școli nu pot urma cursurile aici. Din cauză că alții, cu vize de flotant le-au ocupat locurile. La rândul lor, logic, trebuie să se reorienteze, de această dată de nevoie. Iar traficul cu vize de flotant se extinde.

„Caut viză de flotant contra cost pentru înscriere copil la școala 176, Sfinţii Constantin şi Elena“/ „Mă poate ajuta cineva cu o viză de flotant contra cost pentru înscrierea copilului la școala Pia Brătianu? Mulțumesc!“/ „Bună ziua. Mă poate ajuta cineva cu o viză de flotant pentru înscrierea fetiței mele la Școala Gimnazială nr. 56 sector 2? Ofer o sumă de bani considerabilă pe care o discutăm în privat. Mulțumesc!“, sunt doar câteva din anunțurile de pe rețelele de socializare, conform adevarul.ro.

Cosmin Andreica

Cosmin Andreica, președintele Europol. Sursa: Arhiva EVZ

O problemă ignorată de autorități

Anunțuri precum cele de mai sus apar în fiecare an, în perioada înscrierilor la grădiniță și la școli. Așa cum spuneam mai sus, problema este cunoscută până la cel mai înalt nivel. Cel mai probabil și Klaus Iohannis, ca să facem o glumă, a primit o informare, pe când își pregătea programul „România Educată”.

Toți o ignoră și nimeni nu încearcă să găsească o soluție. Ar fi și greu să restrângi dreptul unui copil de a beneficia de servicii de educație cât mai bune. Între timp, traficul cu vize de flotant aduce bani frumoși.

Este un fenomen la limita legii, căci implică mai multe fapte cu iz de infracțiune, atât din partea celor care vând, cât și a celor care cumpără. Totul se întâmplă fictiv, pe hârtie, contra cost. Autoritățile îl ignoră cu bună știință.

Imaginați-vă ce scandal ar ieși. Statul incapabil să asigure o educație de calitate îi sancționează pe părinții care caută școli mai bune pentru proprii copii.

Scoala Gimnazială 49

Sursa foto. EVZ

Traficul cu vize de flotant a scăpat de sub control

Potrivit legii, dacă o persoană locuiește la o altă adresă mai mult de 15 zile, trebuie să solicite viză de flotant.  Traficul cu vize de flotant a explodat și nu mai poate fi ținut sub control. Câtă vreme statul nu face nimic pentru a îmbunătăți serviciile de educație oferite copiilor propriilor cetățeni, situația va persista.

„Fenomenul traficului cu vize de flotant nu poate fi ținut sub control pentru că eu, ca polițist, nu am de unde să știu care este intenția celor doi – părinte și proprietar –, ce au discutat ei în particular. Mai mult, odată ce au ajuns la poliție, aceștia declară că cele 15 zile au trecut deja. Și nu are nimeni cum să verifice dacă respectivul părinte chiar a locuit sau nu acolo și fix în acea perioadă. Doar proprietarul, care, evident, va confirma”, a declarat Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol al polițiștilor.

Chiar dacă ar dori să ia măsuri, polițiștii susțin că nu au instrumentele necesare la îndemână. Aceștia iau act despre situațiile care apar și ridică din umeri. Singurul moment în care pot interveni este atunci când vizele de flotant se vând. Însă este greu de demonstrat.

„Noi luăm, practic, act despre o situație care deja a avut loc și pe care nu o putem verifica. Singurul moment în care poate interveni poliția este când aceste vize de flotant se vând“, a mai precizat Cosmin Andreica.

Ne puteți urmări și pe Google News