Ce se întâmplă cu ancheta Corpului de control la Școala Titulescu. Elevii, mințiți de profesori în timpul protestului

Ce se întâmplă cu ancheta Corpului de control la Școala Titulescu. Elevii, mințiți de profesori în timpul protestului Sursa foto: Arhiva EVZ

Ceea ce s-a întâmplat la Școala generală Nicolae Titulescu din București nu este un caz singular. Știm de bullingul, abuzurile sexuale și consumul de droguri din unități de învățământ din toată țara. Cazul agresiunii sexuale din toaleta școlii din sectorul 1 se pare, însă, că a mișcat lucrurile din loc la nivelul instituțiilor statului responsabile.

După cum se știe, după vreo 10 zile de proteste ale părinților în fața școlii de pe Șoseaua Nicolae Titulescu și relatările presei despre faptul că un copil de 7 ani fusese abuzat de două ori în toaletă de doi elevi mai mari, directoarea Popteanu a fost schimbată din funcție. A rămas pe poziție directoarea adjunctă, care știa bine despre ororile ce se petrecuseră în mai 2022 și decembrie 2023, dar s-a mulțumit să ia atitudine prin tăcere.

Inspectorii de la Inspectoratul Școlar al Sectorului 1, cu birourile lipite de școala Titulescu, au susținut că n-au știut nimic, n-au aflat nimic când își parcau mașinile în curtea elevilor. Singurul paznic al școlii deschidea și închidea doar porțile înalte, nu știa el ce fosta directoare încerca cu toate argumentele să mușamalizeze.

Corpul de control al ministrului Educației este încă în școală, vorbește cu profesorii, cu învățătorii, verifică documente, inclusiv cele primite de la Poliție și Parchet, instituții care investigaseră abuzurile relamate de mama băiețelului.  Dacă primul dosar a fost clasat, al doilea se află acum în lucru la Parchetul Sectorului 5, pentru că în acel sector locuiește acum elevul violator.  Ancheta funcționarilor trimiși de ministrul Ligia Deca la Școala nr.3 Nicolae Titulescu nu este încheiată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesoara Cristina Zamfira a fost numită, săptămâna trecută, director interimar de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Ea a anunțat deja părinții că există un plan de măsuri antiviolență și de sporire a siguranței în școală, care trebuie urgent adaptat la particularitățile școlii Titulescu. Nu va fi pus de îndată în aplicare deoarece înainte va fi prezentat în Consiliul Administrativ pentru aprobare, urmând să fie apoi implementat.

Școala Titulescu. Măsurile de siguranță nu vor exista încă, fiindcă nu sunt bani

Nicolae Titulescu

Sursa foto: EVZ

Am aflat care au fost cererile părinților, discutate miercurea trecută cu reprezentanții Primăriei Sectorului 1, cea care are în administrație școlile din sector.

Aceste cereri, conform informării reprezentanților părinților, au fost:

„1.Paza - a fost adoptată în Consiliul Local suplimentarea bugetului pentru finanțarea pazei în toate școlile din S1

Asta se va întâmpla în urma refacerii analizei de risc fizic (analizele de risc fizic sunt valabile trei ani, cea existentă este din 2021, e deja în SEAP achiziția serviciilor noii analize).  Estimarea dlui Păiuși USR (viceprimar) este că în 1-2 luni vom avea posturile de pază în plus cerute. Până atunci, Poliția locală va avea constant o mașină în zona școlii și patrulă. Între timp, sunt profesori de serviciu pe culoare pentru supravegherea copiilor, personalul de serviciu asigură de asemenea și supravegherea copiilor.

(Nota redacției. Organizarea de supraveghere a școlii în interior se face în mai toate unitățile din București cu cadre didactice, elevi din clasele mari și, în unele, cu paznici de la firme private cu care primăria are contract.)

Dna Zamfira a spus că profesorii vor fi atenți la comportamentul și atitudinea paznicilor trimiși și vor cere firmei de pază înlocuirea celor pe care nu îi consideră potriviți să fie în preajma copiilor.

2. Sistemul de supraveghere video

- există o hotărâre de CA din decembrie privitor la extinderea sistemului de supraveghere existent. Proiectul e prins în bugetul școlii pentru 2024. Dl Păiuși a explicat că tot ce trebuie să facă școala este "să trimită factura", primăria va plăti. A precizat și faptul că exist un buget de 8.400.000 lei pentru 2024, mult peste cel de anul trecut. A reamintit că tot ce am solicitat s-a primit.

Dna administrator a explicat că în acest moment banii vin cu întârziere chiar și pentru utilități, că bugetul nu există decât pe hârtie, deoarece în acest moment este încă la Prefectură. Până nu ajunge la școală cu număr de înregistrare, școala nu poate face nicio achiziție. Informația a fost confirmată telefonic de dna contabil.

Părinții au solicitat montarea camerelor inclusiv în zona spălătoarelor din băi.

Realist vorbind, ne așteptăm ca bugetul să fie la dispoziția școlii undeva în aprilie, abia după aceea se pot face demersuri de achiziție pentru camerele video suplimentare. Amplasarea lor depinde și ea de analiza de risc.

3. Transparență și colaborare

S-a insistat mult pe comunicare, pe colaborare, pe atitudinea față de părinți și copii. Părinții au cerut să fie informați despre toate demersurile școlii, să le fie solicitat ajutorul, să se publice hotărârile de CA.

Fosta directoare le spunea elevilor că părinții lor mint și sunt isterici

Unul dintre părinți și-a spus opinia persoanlă despre ceea ce s-a întâmplat după ce au aflat despre ororile care s-au petrecut în școala unde-și duce copilul. Sunt și lucruri la fel de grave ca abuzurile și care arată cât de lipsită de pedagogie și moralitate este fosta directoare, încă profesor de matematică.

„Corpul profesoral în ansamblu a greșit, unii prin susținerea fățișă a versiunii "nu s-a întâmplat nimic", cei mai mulți prin tăcere și inacțiune. Așa cum a precizat un părinte, fosta directoare a practicat un veritabil bullying instituțional. Dar nu există scuză pentru faptul că luni dimineață încă li se explica copiilor că afară sunt niște părinți care mint, părinții din fața școlii erau acuzați de isterie, de denigrarea școlii și de faptul că își înspăimântă copiii, se făceau liste cu numele părinților mai vocali, se primeau sms-uri din partea învățătoarelor sau dirigintelor, eram amenințați voalat cu răspundere penală pentru instigare.

Nu există scuză pentru cei care au pus jandarmii între părinți și școală. Nu există scuză pentru cei care și-au permis să emită judecăți referitoare la natura faptelor sesizate, la veridicitatea acestora. Sper ca în al doisprezecelea ceas să înțeleagă că (ne)vinovăția lor nu depinde de rezultatele anchetei. Din acest punct de vedere, al răspunderii lor morale, nu contează dacă a fost sau nu viol. Contează că adulții care ar fi trebuit să protejeze copilul urmând proceduri clare și stricte nu au făcut-o. În două rânduri. Iar alți adulți au tăcut.

Sper din tot sufletul să înceapă o curățenie de primăvară serioasă în școala noastră. Administrativ, penal dacă așa vor indica concluziile anchetei, dar mai ales moral”, a susținut unul dintre părinți.