Noi studii privind moștenirea ADN-ului. Rezultatele fascinante ale cercetătorilor

Noi studii privind moștenirea ADN-ului. Rezultatele fascinante ale cercetătorilorSpecialiștii și noile teste făcute asupra ADN-ului comun. Sursa Foto: Twitter/X

O potrivire ADN cu o persoană care a trăit acum sute de ani nu înseamnă că sunteți mai înrudiți din punct de vedere genealogic.

Dar ce tip de relație cu o persoană medievală implică un fragment de ADN comun?

Shai Carmi, profesor asociat de genetică demografică și statistică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a efectuat un studiu inedit în 2022. Acesta a raportat secvențele de ADN a 33 de persoane medievale îngropate într-un cimitir evreiesc din Germania.

La scurt timp după ce a făcut publice aceste date, oamenii au început să își compare propriul ADN cu cel al evreilor germani din secolul al XIV-lea, găsind multe „potriviri". Aceste persoane medievale aveau fragmente de ADN împărtășite cu mii de persoane care și-au încărcat secvența de ADN într-o bază de date online:

„Noi suntem geneticieni de populație care lucrăm cu ADN vechi. Înțelegem cât de interesant poate fi să găsești o legătură genetică cu anumite persoane care au trăit cu multe generații în urmă. Dar aceste potriviri ADN nu sunt legăturile strânse pe care vi le imaginați”, a spus cercetătorul, potrivit Live Science.

ADN, genetică

Noi tendințe în știință

ADN-ul străvechi este un domeniu nou și în creștere rapidă. În 2022, Svante Pääbo a primit un Premiu Nobel pentru munca sa fondatoare.

Folosind mostre prelevate din oase de craniu sau dinți, cercetătorii pot secvenția ADN-ul persoanelor care au trăit până acum 100.000 de ani. În prezent, sunt disponibile peste 10.000 de secvențe de ADN vechi, sau genomuri. Aceste genomuri, care provin din toate colțurile lumii, au revoluționat în mod dramatic înțelegerea oamenilor de știință cu privire la originile umane.

O nouă tendință în domeniul ADN-ului antic este secvențierea genomurilor indivizilor „istorici". Studiul se referă la cei care au trăit în ultimul mileniu.

Printre exemple se numără genomurile din Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Polonia și sud-estul Europei. Exemple includ și genomurile din Londra, Cambridge și Norwich din Marea Britanie. În afara Europei, oamenii de știință au secvențiat genomuri istorice din Asia de Est, coasta Swahili, Africa de Sud, Insulele Canare, Liban, Machu Picchu, Caraibe și zona Golfului San Francisco. De asemenea, sunt disponibile genomurile unor africani înrobiți din Delaware, Maryland, Carolina de Sud și Sfânta Elena.

Unele genomuri istorice aparțin unor persoane celebre. Printre aceștia se numără Ludwig van Beethoven, familia ultimului țar rus și familia regală maghiară medievală. Au mai fost raportate date și de la liderul sioux Lakota Sitting Bull și regele Richard al III-lea al Angliei.

Cum ați putea să vă comparați propriul ADN cu cel al acestor „persoane istorice”?

Mai multe companii de testare genetică, cum ar fi 23andMe, MyHeritage sau Ancestry, fac posibil acest lucru. Acestea vă compară ADN-ul cu cel al celorlalți clienți ai lor. Astfel identifică rudele comune și raportează aceste potriviri:

23andMe permite acum clienților să își compare genomul cu persoane istorice. Așadar, ce înseamnă o potrivire genetică cu o persoană medievală pentru genealogia dumneavoastră?

În mod surprinzător, foarte puțin.

teste, ADN

Unde diferă genealogia și genetica

Diferențele dintre genealogie și genetică de-a lungul timpului:

„Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți este numărul de strămoși pe care îi aveți în fiecare generație trecută. Cu o generație în urmă, aveți doi strămoși. Cu două generații în urmă, numărul se dublează la patru. Apoi la opt, și la 16. În urmă cu 30 de generații, în jurul secolului al XII-lea, aveți peste un miliard de strămoși.

În mod clar, în acest moment, strămoșii dvs. includ majoritatea persoanelor din populația dvs. care au trăit atunci, cu excepția unei mici fracțiuni care nu a lăsat descendenți pe termen lung. Aceasta include, dacă aveți origini europene, persoane notabile precum Carol cel Mare sau Eduard I, dar în egală măsură și persoane din toate clasele sociale medievale. Arborele dvs. genealogic ajunge la fiecare dintre acești strămoși prin numeroase linii.

Cercetările matematice demonstrează următorul fapt surprinzător. În orice populație dată, numărul de linii din arborele dvs. genealogic care ajung la o anumită persoană medievală este aproximativ același între dvs. și oricine altcineva care aparține aceleiași populații ca și dvs. Cu alte cuvinte, orice persoană în viață astăzi este înrudită în mod egal, din punct de vedere genealogic, cu toate persoanele medievale din acea populație”, a spus cercetătorul.

De la câți strămoși moștenim de fapt ADN-ul

Ca o notă suplimentară, o „populație" nu este întotdeauna bine definită:

„În ciuda milioanelor sau mai multor strămoși medievali, moșteniți ADN-ul doar de la o fracțiune infimă dintre ei. Așadar, ne pare rău, probabil că nu ați moștenit niciun ADN de la Carol cel Mare sau de la Eduard I. De exemplu, aveți doar aproximativ 2.000 de strămoși genetici din secolul al XII-lea. Cu alte cuvinte, secvența dvs. de ADN este un mozaic de aproximativ 2.000 de „fragmente". Fiecare dintre acestea este legat de o singură persoană din secolul al XII-lea.

Fiecare fragment din ADN-ul dumneavoastră descinde dintr-o linie aleatorie din arborele genealogic. Tatăl tatălui mamei mamei mamei tatălui mamei și așa mai departe - la fiecare generație din trecut, selectând la întâmplare unul dintre cei doi părinți. Cu cât mai multe linii din arborele genealogic al familiei dvs. ajung la o anumită persoană medievală, cu atât este mai probabil să moșteniți ADN de la acea persoană.

Numărul de linii genealogice care ajung la o persoană medievală este aproximativ același pentru toți indivizii din prezent dintr-o anumită populație. Prin urmare, toți indivizii moștenesc ADN de la orice persoană medievală cu probabilități foarte asemănătoare. Așadar, împărtășirea materialului genetic cu o anumită persoană medievală sau alta este doar o chestiune de șansă, iar toată lumea are aceleași șanse”, a mai adăugat acesta.