Cultivatori de afini din SUA investesc în România pe un teren planificat pentru 400 de case

Cultivatori de afini din SUA investesc în România pe un teren planificat pentru 400 de caseAfini. Sursa foto: Guinness World Record

Fall Creek, o afacere de familie din SUA și unul dintre cei mai mari cultivatori de afini din lume, își extinde operațiunile pe piața românească, stabilindu-și prima pepinieră pe un teren de aproximativ 50 de hectare din Moara Vlăsiei.

Acest teren a fost achiziționat de la dezvoltatorul imobiliar Portland Trust, care anterior intenționa să construiască 400 de case pe această proprietate.

Înființată în 1948 de Dave și Barbara Brazelton în statul american Oregon, Fall Creek este prezentă în prezent în opt țări de pe cinci continente.

România, preferată pentru cultivarea de afini

Cu o echipă formată din peste 700 de angajați, grupul cultivă în jur de 50 de milioane de plante în fiecare an.

„Am sesizat o creștere continuă în ultima perioadă în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), iar când am făcut o analiză de piață, am ajuns la concluzia că Europa de Est este în expansiune.

Am investigat țările din Europa de Est să vedem de unde este cel mai adecvat să ne începem extinderea în regiune și am ales România, pentru că este bine amplasată, aproape de rute majore, până și limba a constituit un avantaj în detrimentul țărilor vecine care folosesc alfabetul chirilic”, a declarat, într-un interviu acordat pentru Profit.ro, Burgert van Dyk, director regional Fall Creek, responsabil de EMEA.

Potrivit acestuia, România este situată strategic, este o țară membră a Uniunii Europene și a bifat toate căsuțele cu cerințe pentru a cultiva afini.

Afini

Sursa foto: Fall Creek/ Facebook

Proprietarii terenului voiau să construiască 400 de case acolo

Anul trecut, grupul american a fondat compania Fall Creek Farm and Nursery Romania și a încheiat un acord cu Portland Trust pentru achiziționarea unui teren agricol de aproximativ 50 de hectare situat în Moara Vlăsiei, în nordul Bucureștiului. Proprietatea destinată producției de afini este situată la sud de pădurea Brânzeasca și la nord de satul Gagu.

Compania care deține terenul este fondată de Robert Neale și Mark Vydra, cei doi fondatori ai Portland Trust, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de clădiri de birouri din România.

Alături de ei se află Timothy John Duffill, consilierul juridic principal al aceleiași companii imobiliare, și Karl-Heinz Hauptmann, fost director la Merrill Lynch London și unul dintre acționarii producătorului de vin Alira din Constanța.

Inițial, investitorii imobiliari plănuiau să dezvolte pe acest teren un ansamblu rezidențial format din aproximativ 400 de case individuale. Au obținut deja un Plan Urbanistic Zonal pentru această inițiativă, dar proiectul nu a fost niciodată demarat.

Reprezentanții Fall Creek prevăd finalizarea tranzacției cu Portland Trust în aproximativ o lună și sunt deja în proces de pregătire pentru prima fază de producție a plantelor de afini.

Această etapă inițială implică construirea de sere pe o suprafață de aproximativ 10 hectare din terenul achiziționat.

Afini

Sursa foto: Fall Creek/ Facebook

Producătorii de afini vor crea noi locuri de muncă în România

„Investiția inițială va fi în jurul a 10 milioane de euro, sumă care include prețul terenului și dezvoltarea primei faze de producție, adică circa 3,4 milioane de plante de afin anual. Ținta noastră este avem prima recoltă în 2025, pentru a o vinde în 2026.

La început vom avea nevoie de 50-80 de angajați permanenți, iar în sezon putem ajunge până la 100 de persoane, dacă nu creștem producția față de nivelul planificat acum. Vom începe recrutările pentru un manager de producție și pentru un director executiv pe țară”, a adăugat Burgert van Dyk.

Arbuștii și tufele de afini crescuți în Moara Vlăsiei vor fi disponibili pentru achiziționare de către cultivatorii din România și din alte țări interesate, cu accent pe servirea pieței din Europa de Est.

Cu toate acestea, Fall Creek nu are planuri de a deschide alte pepiniere în țările învecinate. În schimb, va exporta produsele cultivate în România către această regiune