Cod QR pentru toate diplomele de studii ale elevilor. Acces mult mai ușor pentru români

Cod QR pentru toate diplomele de studii ale elevilor. Acces mult mai ușor pentru români Elevi. Sursa foto. Pixabay

Cod QR pentru toate diplomele de studii ale elevilor. Ministerul Educației intenționează să digitalizeze toate tipurile de acte de studii. Începând cu anul școlar 2023-2024, diploma de absolvire a liceului va avea un cod QR. Codul va conține un identificator unic ce va permite confirmarea autenticității actului de studii. Urmează ca această măsură să fie extinsă pentru toate actele de studii.

Cod QR pentru toate diplomele de studii ale elevilor

Digitalizarea actelor de studii este un proiect pe care Ministerul Educației vrea să-l implementeze deja. Diploma de bacalaureat, certificatele de competențe și toate celelate acte de studii vor primi un cod QR.  Astfel că elevii nu vor mai trebui să facă un dosar întreg cu copii.

De asemenea, se estimează că va fi redusă și povara birocratică asupra funcționarilor din sistemul de educație întrucât nu vor mai trebui să stocheze maldăre de copii după diverse acte care sunt necesare potrivit legislației în vigoare.

Primii pași au fost deja făcuți, astfel că diploma de absolvire a liceului și cea de definitivat a profesorilor se eliberează de anul acesta cu cod QR, pentru că ele au fost parte a unui proiect pilot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile modele de acte de studii, publicate în Monitorul Oficial

În afară de digitalizarea actelor de studii, Ministerul Educației a mai derulat un proiect major de informatizare a procesului educațional prin introducerea evaluării digitalizate la examenele naționale din această vară.

Cod QR pentru toate diplomele de studii ale elevilor.

„Evaluarea, atât la simulări, cât și la examene, va fi digitalizată. Sesiunea de bac de toamnă din acest an s-a desfășurat cu evaluarea digitalizată. Asta înseamnă că toți profesorii corectează într-o platformă și se reduce astfel riscul de punctaje greșite din cauza oboselii (…) Practic, extindem acest nou sistem modern, digitalizat”, spunea ministrul Educației Ligia Deca.

Cod QR, Formularele actelor de studii se broşează în carnete

Începând cu anul școlar 2024 – 2025, actele de studii urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR. Acesta conține un identificator unic care va permite identificarea și va confirma autenticitatea actului de studii, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor).

Prin excepție de la alin. (5), actul de studii prevăzut la art. 1, alin. (3), lit. i) urmează să conțină ca element distinctiv codul QR începând cu anul școlar 2023 – 2024.

Tipărirea actelor de studii se efectuează de către Compania Naţională “Imprimeria Naţională” – S.A., în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Educaţiei”, conform proiectului.