1.000 de lei pentru părinții care vor face această mutare. Ministerul Educației a aprobat

1.000 de lei pentru părinții care vor face această mutare. Ministerul Educației a aprobat Sursa foto: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

Părinții din Republica Moldova, care vor accepta să-și transfere copiii la școli mai mari, vor primi suma de 1.000 de lei din partea statului.

Vești bune pentru părinții care vor accepta să facă o mutare ce ține de educația copiilor. În Republica Moldova a fost aprobat planul care urmărește ca elevii să fie transferați la școli mai mari. Iar pentru asta, se va acorda suma de 1.000 de lei. Este vorba despre o alocație lunară.

O Hotărâre a Guvernului de la Chișinău, în acest sens, a fost aprobată de Cabinetul de miniștri. Autoritățile urmăresc să asigure acces la educație de calitate pentru toți elevii din țară.

Alocația, care e în valoare de 1.000 de lei, va fi acordată lunar, pentru un termen de doi ani, de la data înscrierii elevului în noua instituție publică de învățământ primar sau secundar general. Plata alocației va fi suspendată pe parcursul lunilor iunie-august, inclusiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, acești copii vor beneficia de alimentație gratuită și, pentru transportarea lor, urmează să fie achiziționate 70 de autobuze școlare. Alocațiile vor fi acordate părinților începând cu septembrie 2024.

Părinții care vor primi, luna, suma de 1.000 de lei

În prezent, în Republica Moldova, există 102 școli cu un număr de elevi mai mic de 50. Autoritățile estimează că, în perioada septembrie-noiembrie 2024, 20% dintre elevi vor alege să meargă într-o altă instituție de învățământ. În acest sens, costul total pentru alocații oferite către 1.000 de părinți va fi de 3 milioane de lei. În anul 2025, 40% dintre elevi ar urma să fie transferați, costurile pentru alocații urmând să ajungă la 18 milioane de lei.

De asemenea, cadrele didactice din instituțiile publice de învățământ primar sau secundar general, care au un număr mai mic de 50 de elevi, desemnate de către Ministerul Educației și Cercetării, vor beneficia de alocație. În cazul în care vor fi încadrate într-o altă instituție de învățământ general. Alocația pentru sporirea accesului la educație este neimpozabilă.

Cuantumul, procedura de acordare a alocațiilor și procedura de desemnare a instituțiilor vor fi aprobate de Guvern. Proiectul de lege urmează să fie prezentat și Parlamentului.

Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor PISA 2022 a scos în evidență faptul că elevii care învață în instituțiile din mediul rural, în special cei din școlile mici, au o performanță educațională în medie cu 1-2 ani mai joasă decât cea a colegilor de aceeași vârstă din mediul urban, și anume rezultate cu 16% mai mici la citire, cu 13% mai joase la matematică și la știință, conform suntparinte.md.