Discuții aprinse între Primăria din Chișinău și Ministerul Muncii. Problema ajunge în Parlament
- Nicolae Comănescu
- 4 martie 2024, 17:23
Problema invocată de Primăria Chișinău, care cere uniformizarea veniturilor pentru asistenții sociali, nu a ajuns la un punct comun și se va dezbate și în Parlament.
Discuțiile stârnite de administrația din Chișinău, pe tema asistenților personali continuă. Reprezentanții municipalității cer ca aceste persoane să fie plătite la același nivel salarial, la fel ca celelalte, din restul Republicii Moldova.
Edilii spun că bugetul primăriei nu are suficienți bani pentru aceste servicii sociale și că se vor adresa Parlamentului. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a precizat, în context: municipiul poate finanța salariile asistenților personali din veniturile proprii și transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat.
Primăria orașului Chișinău se plânge că nu mai are bani și cere diminuarea veniturilor asistenților personali
În aceste condiții, în zilele ce vor urma, ei vor purta discuții cu unii parlamentari și vor cere, în cadrul întrevederii, să intervină în rezolvarea problemei salariilor asistenților personali din Chișinău, astfel ca acestea să fie oferite din bugetul de stat.
„Au fost foarte multe organizații care au venit cu apel atât către Parlament cât și către Guvern pentru a avea o discuție civilizată, matură cu privire la depășirea acestui impas. Săptămâna aceasta vom discuta cu unii colegii din parlament pentru a înregistra o nouă soluție cu privire la rezolvarea problemei asistenților sociali”, declară șeful adjunct, Direcția Asistență Medicală, Vladimir Bolocan.
În replică, drept răspuns, Ministerului Muncii și Protecției Sociale a anunțat că din bugetul de stat este finanțat serviciul social „Asistență personală", iar unitățile de asistenți personali, angajați de consiliile raionale și primăria Bălți, au fost transferate celor zece agenții teritoriale de asistență socială nou-creat, aflate în subordinea instituției.
În ceea ce privește despre municipiul Chișinău și Găgăuzia, ministerul precizează că acestea nu sunt parte a reformei „Restart", datorită statutului lor juridic special, în raport cu restul unităților administrativ-teritoriale din țară. Astfel, ministerul susține că acestea au capacități de asigurare a finanțării salariilor asistenților personali din veniturile proprii, precum și transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat, conform moldova1.md.