Bacalaureat 2024. Astăzi încep simulările pentru elevii de clasa a XII-a

Bacalaureat 2024. Astăzi încep simulările pentru elevii de clasa a XII-a Bacalaureat / Sursa foto: arhiva EVZ

Elevii de clasa a XII-a încep astăzi probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Educației, simularea pentru Bacalaureat are loc în intervalul 4-7 martie și se va ține în peste 1.320 de unități de învățământ cu participarea a peste 146.000 de elevi.

Probele scrise implică disciplinele: limba și literatura română - proba E/a, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale) - proba E/b, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie - probele E/c și E/d.

Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educație la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a.

Ne puteți urmări și pe Google News

Simularea examenului de bacalaureat 2024 începe astăzi

După proba de la limba română este programată proba scrisă obligatorie a profilului, iar miercuri, 6 martie, se va susține simularea pentru proba scrisă la alegere a profilului sau specializării.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe data de 7 martie proba scrisă de limba şi literatura maternă, informează Ministerul Educației. 

Subiectele de la Istorie de la examenul de bacalaureat.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Când vor fi comunicate rezultatele

Pe data de 15 martie, rezultatele vor fi comunicate individual și vor fi discutate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin interacțiuni cu elevii, întâlniri cu părinții și discuții în cadrul consiliului profesoral. Scopul principal este de a îmbunătăți performanțele școlare în perspectiva examenului din această vară, prin adoptarea măsurilor adecvate.

Notele nu vor fi înregistrate în catalog, cu excepția situațiilor în care există o solicitare scrisă din partea elevului sau a părintelui, conform precizărilor Ministerului Educației.

Ce obiective au simulările la bacalaureat

Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor liceale. Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, folosindu-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.

Notele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an, transmite Ministerul Educației.