Simulare Bacalaureat 2024. Luni, proba la Limba română. Subiectele şi baremele de evaluare

Simulare Bacalaureat 2024. Luni, proba la Limba română. Subiectele şi baremele de evaluare Elevi. Sursa foto: Dreamstime

Simularea examenului naţional de Bacalaureat începe, luni, 4 martie cu proba scrisă de Limba şi literatura română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Simularea examenului de Bacalaureat 2024 începe  săptămâna viitoarea. După proba de la limba română este programată proba scrisă obligatorie a profilului, iar miercuri, 6 martie, se va susține simularea pentru proba scrisă la alegere a profilului sau specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe data de 7 martie proba scrisă de limba şi literatura maternă, informează Ministerul Educației. 

Simulare Bacalaurea 2024. Prima probă  începe luni, 5 martie. Subiectele pe care le vor avea de rezolvat elevii

Probele încep la ora 9,00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.  Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30, așa cum se întâmplă la examenul propriu-zis. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise de trei ore - din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

La prima probă susţinută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obţinute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru simularea la Limba Română din 2024 este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului Educației naționale nr. 4.923/2013 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național — 2014.

Perioada postbelică, eliminată din programa pentru elevii clasei a XII-a

Subiectele de la Istorie de la examenul de bacalaureat.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Din programa pentru simulări au fost exceptate următoarele conținuturi:

  • textul dramatic postbelic;
  • perioada postbelică;

Totodată, în materia pentru simulare nu se regăsesc cinci autori canonici. Este vorba despre Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu.

Bacalaureat 2023. Rata de promovare, un dezastrul. Trei din 10 elevi au luat examenul

Sursa foto: Arhiva EVZ

Subiectele şi baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naţionale din acest an sunt publicate zilnic, la ora 15,00.

Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor liceale. Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, folosindu-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.

Notele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an, transmite Ministerul Educației.