Examenul de Bacalaureat în România. Când a fost susținut pentru prima dată și cum arătau diplomele

Examenul de Bacalaureat în România. Când a fost susținut pentru prima dată și cum arătau diplomeleBacalaureat . Sursa foto: Arhiva EVZ

Bacalaureatul este un examen care se susține la absolvirea liceului, la mai multe discipline. Promovarea lui reprezintă încheierea unui ciclu de pregătire și le permite absolvenților să se înscrie în învățământul superior. Toată lumea a auzit sau a trecut prin emoțiile acestui examen, însă puțini sunt cei care știu că își are originile în Franța.

Examenul de Bacalaureat a luat naștere pe 17 martie 1801, printr-un decret a lui Napoleon Bonaparte. El a reprezentat bazele învățământului modern în Franța. Numele acestui examen provine din franceza veche și este sinonim cu expresia „tânărul care vrea să devină cavaler”. La bază, termenul este format din două cuvinte în latină: bacca (boabe) și laurea (laur).

Examenul de Bacalaureat în România

Constantin Anghelescu (1869-1948), politician, medic chirurg și profesor universitar român, a fost cel care a introdus examenul de Bacalaureat în învățământul românesc. Acest lucru s-a întâmplat în 1925, când Anghelescu era ministru al Instrucţiunii, ministrul Educației de astăzi.

Primul BAC susținut în România avea două sesiuni. Cea de vară avea loc în perioada 25 iunie - 10 iulie, iar cea de toamnă în perioada 15 - 30 septembrie. Elevii aveau de dat trei examene scrise, fiecare fiind eliminatoriu. Atunci probele orale erau mult mai temute decât cele scrise. Pentru corectarea lucrărilor existau comisii numite „minister”, fiecare având câte șapte membri.

Primul examen de Bacalaureat din România a avut ca materii fundamentale limba și literatura română, istorie românilor, geografia României, instrucția civică și limbă modernă (la alegere). La acestea se mai adăugau două materii speciale, în funcție de profilul liceului. La acel moment liceul era foarte dificil de absolvit, Bacalaureatul fiind cu adevărat un „examen al maturității”.

Diplomă Bacalaureat emisă în 1838

Diplomă de Bacalaureat, emisă în 1838. Sursa foto: istoriaincomoda.wordpress.com

Mircea Eliade s-a înscris la primul BAC din România

În 1925, primul an în care a fost susținut examenul maturității în România, s-au înscris doar 30 de elevi. Dintre aceștia, 15 au reușit să îl promoveze. Mircea Eliade este unul dintre primii elevi care au dat BAC-ul. El s-a înscris în sesiunea de toamnă, pentru că rămăsese corigent. Emoțiile pe care le-a trăit în timpul examenului le-a povestit câțiva ani mai târziu, în cartea autobiografică „Romanul adolescentului miop”.

„Ne-a înspăimântat mult noul bacalaureat: suntem cea dintâi serie. Cei care învăţau înainte, acum, se surmenează. Nimeni nu ştie ce se va petrece precis la bacalaureat. Profesorii şi-au pierdut calmul, băieţii sunt înspăimântaţi. În loc de comisia amabilă, aleasă din profesorii liceului, cu care am copilărit şi care ne cunosc, vom întâlni comisii severe, care ne vor cântări în trei minute, definindu-ne suficienţi sau insuficienţi pentru Universitate”, spunea Mircea Eliade.

Diploma de Bacalaureat, numită „patalama” în acea vreme, era visul tuturor celor care absolveau liceul. Eliade a povestit că emoțiile au fost foarte mari, mai ales că la sesiunea din vară au picat foarte mulți elevi. Toată vara a recapitulat materia din cei patru ani de liceu. Și-a făcut o listă cu subiecte, dar spunea că timpul a fost prea scurt și voința sa îndoielnică. Eliade învăţa „dureros” şi era „neliniştit”, după cum povesteşte el însuşi în roman.

Diplomă de BAC pe verso

Diplomă de Bacalaureat emisă în 1838, pe verso. Sursa foto: istoriaincomoda.wordpress.com

Primul examen de Bacalaureat din România, prin ochii lui Mircea Eliade

În cartea autobiografică „Romanul adolescentului miop”, Eliade povestește emoțiile prin care a trecut la BAC. Probele scrise au fost primele susținute și trecute de toți colegii săi. Au urmat apoi probele orale, care au dat mari emoții primei generații care a susținut examenul de Bacalaureat.

„Îmi priveam tovarăşii: tremurau, cu buzele albe, cu gâturile reci, cu tâmplele supte. Eu eram palid şi îmi torturam ochelarii. M-a surpins înciudat că lipsea catedra. Profesorii s-au aşezat pe scaune. Noi, între-o bancă, unul lângă altul. Eram calm, prea calm. Am început cu limba şi literatura română”, povesteşte Eliade despre ziua probelor orale.

La scurt timp după ce a ieșit din sala de examen, romancierul și-a calculat media pe zidul liceului. După calculele sale, media i-ar fi ieșit șase, ceea ce însemna notă de trecere. La momentul afișării notelor, bucuria a fost imensă. Eliade a exclamat: „Am scăpat! Am scăpat!”. A fost singurul elev din liceul său care a promovat sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat din 1925, potrivit shtiu.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News