Contoare inteligente pentru reducerea consumului de energie. Planul de instalare

Contoare inteligente pentru reducerea consumului de energie. Planul de instalare Sursa foto: Dreamstime.com

În municipiul Chișinău și în șase localități din suburbia acestuia a început vineri, 22 martie, instalarea primului lot de contoare inteligente în cadrul proiectului pilot lansat de Guvernul Republicii Moldova în conformitate cu Planul național de digitalizare a sectorului energiei cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova).

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele. În același timp, furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat și va avea posibilitatea să identifice mai rapid accidentele și să reducă timpul de intervenție.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că instalarea este asigurată de către ÎCS Premier Energy Distribution SA. În prima etapă, vor fi montate 3.000 de contoare inteligente.

Contoare inteligente pentru reducerea consumului de energie

În total, în aria sa de activitate, operatorul de distribuție va instala, pe parcursul anului 2024, 20.000 de contoare inteligente în peste 100 de localități din centrul și sudul Republicii Moldova, selectate conform criteriilor de studiu de ordin tehnic, economic și sociologic, ce vor sta la baza analizelor ulterioare privind efectele implementării.

Ne puteți urmări și pe Google News
Energie, Sebastian Burduja

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Odată cu aplicarea tarifelor diferențiate, aceste contoare vor asigura evidența energiei electrice consumate diferențiat pe intervale orare. Pentru operatorii sistemului de distribuție a energiei electrice, aceste contoare oferă informații cu caracter tehnic, ce vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie, identificarea pierderilor comerciale, îmbunătățirea calității serviciilor de distribuție prestate, reducerea unor costuri operaționale cu impact asupra tarifelor de distribuție a energiei electrice”, a declarat Victor Parlicov, citat de radiochisinau.md.

Proiectul pilot a fost lansat de Ministerul Energiei în 2023 și prevede instalarea a 35.000 de contoare inteligente pentru consumatorii casnici și non casnici din Republica Moldova, dintre care 20.000 sunt din aria de activitate a întreprinderii Premier Energy Distribution.

În Uniunea Europeană peste 50% din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în reţea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a „frâna" risipa de resurse și încălzirea globală.