Secretul longevității: Dieta care îi ține sănătoși pe italieni și japonezi
- Cristian Raducanu
- 21 februarie 2024, 18:54
Locuitorii din Japonia și Italia sunt recunoscuți pentru longevitate. Cercetătorii au descoperit care este motivul pentru care reușesc să treacă de pragul psihologic de 100 de ani. Secretul pare să fie o dietă sănătoasă, echilibrată în nutrienți și vitamine.
În cazul Italiei și al Japoniei am fi tentați să spunem că regimul alimetar este principalul motiv pentru care seniorii trec de vâsta centenarului. În linii mari cam așa este. Locuitorii care conviețuiesc în regiunile amintite au un lucru în comun dieta sănătoasă.
Persoane care au atins venerabila vârstă de 100 de ani, deși nu mulți, întâlnim peste tot în lume nu doar în Japonia, și Italia, ci și pe continetul american, european, iar lista poate continua. Secretul: o dietă sănătoasă.
O dietă sănătoasă
Au introdus o serie de alimente sănătoase în dietă. Consumă cu frecvență leguminoase, cartofi, usturoi, ulei de măsline, avocado, somon, pâine integrală și roșii. În plus, toate mesele sunt stropite cu un pahar de vin.
Leguminoasele nu trebuie exlucse din dietă, în cazul în care v-ați propus să trăiți o sută de ani. Leguminoasele sunt bogate în antioxidanți, fibre și alți nutrienți. Tot acest mix de substanțe contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase și combatere bolilor.
De exeplu, grecii de pe insula Ikaria au introdus în dietă și cartofii albi. În tot acest timp japonezii din Okinawa consumă cartofi dulci violet. Legumele sunt recunoscute pentru conținutul bogat de fitochimice sau antociani, despre care se spune că previn o întreaglă listă de afecțiuni.
Bogați în vitaminele A, B6, C și potasiu sunt și cartofii dulci. Unde mai pui la socoteală că au și o mulțime de fibre. Cu toate că sunt destui care contestă beneficiile cartofilor albi pe motiv că au un conținut mare de carbohidrați, realitatea îi contrazice. De exemplu, irakienii folosesec cartofii albi pentru a ține în frâu și totodată, pentru a menține tensiunea arterială în limitele normale.
Cartofii albin ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale
Japonezii din Okinawa consumă regulat usturoi. Un aliment pe care-l recomandă și medicul Vlad Ciuea. Un articol publicat de National Geographic indică faptul că usturoiu este „unul dintre cele mai puternice remedii ale naturii”.
Usturoiul ajută la prevenirea dezvoltării anumitor forme de cancer, afecțiuni cardiovasculare și diabet. Pe lângă cartodi, grecii consumă zilnic și ulei de măsline. Ajută la controlul greutății și normalizează tensiunea arterială. Uleiul de măsline fiind, de altfel, unul dintre motivele pentru care comunitățile mediteraneene se regăsesc pe lista celor mai longevine comunități.
Comunitățile longevive au o dietă vegetariană
Loma Linda, un oraș din California, este una dintre comunitățile care preferă dieta vegetariană. Locuitorii din Lima Linda consumă avocado în mod regulat. Avocado scade colesterolul și are cu 30% mai mult potasiu decât banalele. Somonul este recunoscut pentru cantitatea uriașă de acizi grași omega-3.
Locuitorii din Sardinia consumă alimente precum năut, lapte de capră și pâine cu aluat. Preparatele italienilor conțin foarte roșii. Asta pentru că sunt recunoscute pentru proprietățile antiiflamatorii și pentru conținutul ridicate de licopen antioxidant, potrivit portalului doctorulzilei.