Codul Muncii. Demisie fără preaviz. Ce trebuie să știe angajații

Codul Muncii. Demisie fără preaviz. Ce trebuie să știe angajații Sursa foto: Dreamstime.com

Deși sunt puține, există situații în care angajații au dreptul să demisioneze fără a respecta perioada de preaviz prevăzută în contractul lor de muncă.

În general, contractul de muncă dintre angajator și angajat stabilește o perioadă de preaviz de 20 de zile. Acestea sunt ultimele zile în care salariatul e obligat să stea la muncă, înainte să plece.

Condiții în care poți să-ți dai demisia fără preaviz

„Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă”, prevede Articolul 81, din Codul Muncii.

În consecință, în cazul în care angajatorul nu își respectă obligațiile stabilite în contractul individual de muncă, angajatul poate alege să demisioneze fără a fi nevoie de preaviz.

Ne puteți urmări și pe Google News
Comportamentul pasiv-agresiv. Cum îţi dai seama că au de-a face cu o persoană toxică

Angajați. Sursa foto: Pixabay

Codul Muncii. Ce trebuie să știe angajații despre demisie

Codul Muncii 2024 oferă o orientare clară privind demisia și concedierea, precum și modalitatea în care ar trebui să acționeze atât angajații, cât și angajatorii în astfel de circumstanțe.

În caz de demisie, angajatul este obligat să stea în perioada de preaviz.

„Actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz”, este definiția demisiei din Codul Muncii 2024, Articolul 81.

Astfel, comunicarea demisiei prin intermediul unei notificări scrise este esențială, și trebuie reținut că ea nu se face niciodată printr-o simplă declarație verbală.

Act de concediere

Concediere. Sursa foto: Arhiva EVZ

În decizia de concediere trebuie comunicată și perioada de preaviz

Conform Codului Muncii 2024, concedierea este definită ca „încetarea contractului individual de muncă la inițiativa angajatorului”.

Comunicarea deciziei de concediere trebuie făcută în scris către salariat și trebuie să includă obligatoriu următoarele aspecte:

  • motivele care determină concedierea;
  • durata de preaviz;
  • criteriile de stabilire a ordinii de priorități, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
  • lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate și termenul în care salariații urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condițiile art. 64.

Legea stipulează clar și situațiile în care angajatorul poate efectua concedierea, acestea fiind fie motive legate de persoana salariatului (cum ar fi săvârșirea unei abateri grave de la regulile de disciplină), fie motive care nu țin de persoana salariatului (cum ar fi desființarea locului de muncă).