Avertisment în Republica Moldova. Un hobby practicat de multă lume poate deveni mortal
- Nicolae Comănescu
- 26 ianuarie 2024, 12:29
Pericol în această perioadă a anului, în Republica Moldova, pentru persoanele care practică acest hobby. Autoritățile au emis un avertisment.
Oficialii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), din Republica Moldova, au lansat un avertisment valabil pentru această perioadă a anului. Pescuitul la copcă poate deveni foarte periculos, pentru practicanți. Un hobby des întâlnit poate pune mari probleme, în condițiile în care temperaturile au început să crească, iar gheața să se topească.
Pescarii din Republica Moldova, în pericol
Cei de la IGSU au precizat că, pentru ca pescuitul la copcă să fie sigur, grosimea gheții trebuie să fie de minimum 10 cm. Totodată, specialiștii nu recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri, pentru că în astfel de condiții gheața devine instabilă.
Ca măsură de siguranță, IGSU recomandă pescarilor să fie echipați cu o vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 de metri și o greutate de 400-500 de grame la celălalt capăt.
În cazul în care pescarii intră la apă, în primul rând trebuie să rămână, să încerce să iasă din apă culcată pe gheață și prin metoda rostogolirii să iasă la mal. În situații extreme, se poate apela Serviciul de Urgență 112, după cum notează siteul radiomoldova.md.
Cum trebuie procedat într-o situație extremă
„Pentru ca pescuitul la copcă să fie sigur, grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm. În condiții de temperaturi oscilante, preponderent pozitive pe parcursul zilei, aflarea pe suprafața acesteia nu este sigură. Totodată specialiștii nu recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri, pentru că în astfel de condiții gheața devine instabilă. Mai mult, pentru prevenire riscului de prăbușire trebuie evitată aglomerația de persoane pe gheață, dar și săriturile pe podurile de gheață deteriorate.
În cazul în care pescarii aleg să se expună, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt.
În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndemnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia și prin metoda rostogolirii să iasă la mal. În situații de risc oamenii pot apela Serviciul de Urgență 112”, au transmis oficialii IGSU.