Civilii, chemați sub arme în Marea Britanie. NATO, supus unei „presiuni fără precedent”
- Cristian Raducanu
- 25 ianuarie 2024, 09:28
Armata Britanică, una dintre cele mai puternice din lume, are nevoie de efective militare suplimentare. Generalul Patrick Sanders a condamnat în repetate rânduri diminuarea numărului de militari activi.
Armata britanică, în contextul războiului din Ucraina copie măsurile adoptate de țările europene și face apel la antrenarea și echiparea unei armate de civili care să intervină în caz de conflict.
Civilii din Ucraina, un exemplu pentru Armata Britanică
Patrick Sanders, general în armata britanică a precizat că Marea Britanie trebuie să fie aptă și să câștige într-un mod credibil războaie pe uscat și nu doar în aer sau pe mare. Generalul Sanders a criticat în repetate rânduri diminuarea numărului de militari.
Generalul din armata britanică a adăugat că Marea Britanie are nevoie de efective organizate, operaționale în cel mai scurt timp. Pe lângă trupele profesionste, subliniază Sanders, se impune „pregătirea și echiparea unei armate de cetățeni”.
„Armatele regulate încep războiul, dar armatele de cetățeni le câștigă”
Patrick Sanders este de părere că este vital să fie luate măsuri suplimentare „în vederea plasării societăților pe picior de război, atunci când situația o impune”. În acest sens a dat exemplul ucrainenilor. Astfel, în accepțiunea generalului britanic „Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele. Dar armatele de cetățeni le câștigă”.
Afirmațiile generalului vin în contextul în care pe 24 februrie se vor împlini doi ani de la „Operațiunea Specială de Eliberare a Ucrainei”. Conflict care ridică un mare semn de întrebare asupra capacităților statelor UE să riposteze în fața unor posibile agresiuni.
Armata britanică primește mai mulți bani
Generalul din armata britanică a dat ca exemplu statele situate în Europa de Est și de Nord. State care se confruntă cu presiunile amenințării ruse. Marea Britanie și-a asumat angajamentul de a crește bugetul Apărării la 2,5% din PIB, cu 0,5% mai mult decât prgaul impus membrilor NATO.
Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării, a evidențiat recent faptul că blocul politico-militar este supus unor presiuni fără precedent din cauza Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord. Shapps a subliniat faptul că inamicii Alianței sunt „conectați între ei mai mult ca oricând”.
În această săptămână 90.000 de soldați NATO vor începe cel mai important exercițiu militar din ultimii 34 de ani. Manevrele militare simula un atac împotriva unui „adversar de dimensiuni comparabile”, potrivit AFP.