Armele cu laser nu mai sunt SF. Tun de top produs Marea Britanie

Armele cu laser nu mai sunt SF. Tun de top produs Marea Britanie Sursa foto: Ministerul britanic al Apărării

Armata Marii Britanii a testat cu succes primul său tun cu laser. Intitulată Dragonfire arma poate distruge țintele aflate în mișcare. Costurile utilizării sunt extrem de reduse, doar 10 euro pentru fiecare lovitură.

Britancii au testat cu succes prima armă laser concepută de armata Marii Britanii. Intitulat Dragonfire, tunul poate lichida ținte aflate la distanțe considerabile, cu o acuratețe de milimetri. Succescul este cu atât mai mare cu cât costurile folosirii sunt de doar de 10 lire pentru o lovitură.

Tunul cu laser Dragongire, perla armatei britanice

Noua armă anti-rachetă din era spațială, Dragonfire, a lovit cu precizie și eficiență maximă ținta aeriană. Tunul cu laser a fost speciat creat pentru a elimina dronele, rachetele precum și avioanele inamice sau sateliți.

Costurile de producție sunt de aproximativ 140 de milioane de lire sterline. De remarcat este faptul că fiecare lovitură are costuri nesemnficiative. Ministrul britanic al Apărării a precizat că „un tir de zece secunde are aceleași costuri ca folosirea unui încălzitor obișnuit timp de o oră”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Dragon fire, prima armă cu laser a Marii Britanii

Sursa foto: X

Costurile utilizării sunt de doar 10 lire/lovitură

Altfel spus, eficiența tunului cu laser Dragonfire ar reduce semnificativ costurile pentru armata britanică. În condițiile în care rachetele sunt mult mai scumpe decât dronele pe care le doboară. Dronele țintă costă câteva mii de euro, iar rachetele pot ajunge chiar și la câteva milioane.

Generalul în rezervă Virgil Bălăceannu, fost comandant al Brigăzii Multinaționale SEEBRING a catalogat tunul cu laser Dragonfire ca fiind o „multiplicare a efectelor în ceea ce privește loviturile împotriva rachetelor, dronelor și a sistemelor de artilerie.

Ele se înscriu, dacă vrem, în războiul viitorului”. Armele cu laser sunt deja instalate pe distrugătoarele americane, dar pentru eliminarea dronelor se folosesc în continuare tradiționalele rachete.

Dragon fire, prima armă cu laser a Marii Britanii a fost testată cu succes

Sursa foto: X (fostul Twitter)

Dragonfire folosește un fascicul de lumină intensă

Tunul cu laser folosește un "fascicul de lumină intensă pentru a tăia ținta, ceea ce duce la o defecțiune structurală sau la rezultate cu impact mai puternic dacă focosul este vizat". Laserul a fost tras pentru prima dată asupra unor ținte aeriene în timpul unui test la Poligonul Hebrides al Ministerului Apărării din nord-vestul Scoției.

DragonFire a fost capabil să distrugă dronele care se apropiau de la câteva poziții situate la câțiva kilometri distanță. Arma ar putea reduce dependența forțelor armate britanice de muniția foarte costisitoare. Atât armata, cât și Marina Regală au în vedere utilizarea acestei tehnologii ca parte a viitoarelor lor capacități de apărare aeriană.

Ministerul Apărării și-a anunțat recent intenția de a finanța un program de mai multe milioane de lire sterline pentru a face trecerea acestei tehnologii din mediul de cercetare pe câmpul de luptă. Dezvoltarea DragonFire este condusă de Laboratorul pentru Știință și Tehnologie a Apărării în numele Ministerului Apărării, în colaborare cu partenerii săi industriali MBDA, Leonardo și QinetiQ, potrivit SkyNews.